Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Dålig arbetsmiljö för medicinska sekreterare går ut över patienter

Publicerad 2023-03-09

Det råder brist på medicinska sekreterare i nästan alla regioner och samtidigt är arbetssituationen ansträngd för yrkesgruppen. Sjukfrånvaron är en av de högsta på arbetsmarknaden och nära hälften känner olust när de går till jobbet. Det visar en ny rapport från fackförbundet Vision, som menar att de dåliga villkoren riskerar att gå ut över patienterna.

– Medicinska sekreterare har en nyckelroll för patientsäkerheten inom hälso-och sjukvården. De ser till att läkartid bokas, att journaler skrivs och att resultatet av provsvar skickas. För att effektivisera vården och ge sjuksköterskor och läkare mer tid med patienterna behöver villkoren för sekreterarna förbättras, säger Mariela Ferré Hofman, medicinsk sekreterare vid onkologen på Skånes universitetssjukhus i Lund, samt ledamot i Visions förbundsstyrelse.

I Sverige finns närmare 20 000 yrkesverksamma medicinska sekreterare och vårdadministratörer. En ny rapport från Vision, som bygger på en enkät till medlemmar, visar att arbetsbelastningen är hög.

Drygt en av fem svarar att de har så mycket att göra att de behöver dra in på lunchen, arbeta över eller ta med jobb hem minst en dag per vecka. Trots att arbetet kräver koncentration har de flesta inte egna rum och nära hälften känner olust inför att gå till jobbet. Jämfört med andra yrken inom vården har medicinska sekreterare en hög sjukfrånvaro.

Idag råder det brist på medicinska sekreterare i nästan alla regioner, vilket påverkar hela hälso- och sjukvården. När det finns för få medicinska sekreterare får läkare och sjuksköterskor utföra deras arbetsuppgifter, på bekostnad av tid med patienterna.

– De medicinska sekreterarna är vårdens viktiga stöttepelare. För att sekreterarna ska kunna bli fler och få ett hållbart arbetsliv behöver politiker och arbetsgivare ta sitt ansvar och se till att villkoren förbättras, säger Mariela Ferré Hofman.

Vision vill bland annat att alla medicinska sekreterare ska få möjlighet att arbeta ostört på arbetsplatsen. Förbundet vill också att medicinska sekreterare ska ha en skyddad yrkestitel. Yrket förändras snabbt, och en skyddad titel lägger en grund för kvalitetssäkring av den kompetens som krävs.

Vision vill se en bättre löneutveckling för medicinska sekreterare. Trots att yrkesgruppen har en 2-årig yrkeshögskoleutbildning är den genomsnittliga månadslönen lägre än för personer som enbart har en gymnasieutbildning. År 2021 var medellönen i yrket 28 900 kronor.

Om rapporten Vårdens viktiga stöttepelare:

Rapporten bygger på resultat från Visions arbetsmiljöundersökning 2022. 3 363 medicinska sekreterare ingick i urvalet och av dessa svarade 1013, vilket ger en svarsfrekvens på 30 procent.

Rapporten bifogas. 

För ytterligare kommentarer, kontakta Mariela Ferré Hofman, medicinsk sekreterare och ledamot i Visions förbundsstyrelse, tfn 0760- 26 32 79.

För information om undersökningen, kontakta Josepha Lindblom, strateg i Vision, tfn 073- 571 88 30.

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera (via.tt.se)

Pressbilder

Söker du pressbilder från Vision? Du hittar bilderna i vårt pressrum hos ViaTT.

Pressrum Vision (via.tt.se)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss