Andelen socialchefer som ser utmaningar med bemanningen har ökat dramatiskt de senaste två åren. Över sex av tio upplever att det är svårt att få antalet medarbetare att räcka till. Värst är läget i mindre kommuner. Det visar Visions årliga Socialchefsrapport.
– Självklart finns det ett samband mellan socialarbetares arbetssituation och ökade svårigheter att rekrytera och behålla personal. Arbetsbelastningen är hög och resurserna räcker inte för att ge utsatta ett bra stöd. Får socialtjänsten bättre villkor kommer också fler vilja stanna och jobba där, säger Veronica Magnusson, ordförande i Vision.
Visions årliga Socialchefsrapport visar att problemen med att rekrytera och behålla personal är en stor utmaning vid landets socialtjänster. Andelen som uppger att villkoren för personalförsörjning inom socialtjänsten är svåra har ökat från 35 procent 2020 till 63 procent 2022. Det är tuffast att få tag på socialsekreterare och medarbetare inom äldreomsorg.
Statistik från Arbetsförmedlingen bekräftar bilden. Från årsskiftet fram till sista juli har 95 719 jobb inom socialt arbetet publicerats på Arbetsförmedlingens platsbank. Motsvarande siffra för samma period 2021 var 58 533.
Vision menar att bristen på personal förutom att skapa en press på medarbetarna får konsekvenser för de människor som socialtjänsten är till för.
– Det råder ingen tvekan om att socialtjänstens verksamhet påverkas negativt av bristen på medarbetare. Våra medlemmar upplever att det hindrar dem från att göra ett bra jobb. Utsatta får inte det stöd de behöver och det blir omöjligt att fånga upp tidiga signaler och förhindra att unga dras in i kriminalitet. Om politiker på allvar vill knäcka gängen måste socialtjänsten få bättre förutsättningar, säger Veronica Magnusson.
Orsakerna till problemen med kompetensförsörjningen anser Vision är bristerna i arbetsmiljön. Medlemsundersökningar från Vision visar arbetsbelastningen är hög och att det är ett viktigt skäl till att många vill byta jobb.
– En självklar utgångspunkt för att lösa kompetensförsörjningen är att förbättra arbetssituationen för socialsekreterare. Det måste finnas resurser för att utföra jobbet och arbetsbelastningen måste vara rimlig för att göra socialtjänsten mer attraktiv som arbetsplats, säger Veronica Magnusson.
Undersökningen genomfördes genom en webbaserad enkät under perioden 13 april till 9 juni 2022. 142 socialchefer ingår i undersökningen, vilket ger en svarsfrekvens på 49 procent.
Läs Socialchefsrapporten 2022- Attraktiv och efterfrågad på https://vision.se/opinion/rapporter/2022/. Rapporten bifogas även som bilaga till detta pressmeddelande.
För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande, tfn: 070- 746 21 24.