Vision fortsätter förhandla för trygghet under arbetslivets gång
2021-06-07
Vision har hela tiden pekat på att anställningstryggheten är en fråga som parterna på arbetsmarknaden hanterar bäst själva, utan inblandning från politiken. Därför är det bra att regeringen lyssnat till våra krav på dispositivitet, så att kollektivavtal kring omställning och anställningstrygghet som redan finns på arbetsmarknaden kan gälla även fortsättningsvis.
I de förslag till ny lagstiftning kring omställning och anställningstrygghet som nu presenterats framkommer att anställda som redan omfattas av ett kollektivavtal om stöd till omställning kommer att göra det även fortsättningsvis. Samtidigt garanterar förslaget alla arbetstagare på arbetsmarknaden rätt till stöd, även de som inte omfattas av ett kollektivavtal.
Visions medlemmar som jobbar i kommuner, regioner och kommunala bolag omfattas av det omställningsavtal vi tecknat med Sveriges Kommuner och Regioner. Avtalet ger ett bra stöd för den som riskerar att förlora sitt jobb och uppmanar arbetsgivare att kartlägga och identifiera de anställdas framtida behov av kompetensutveckling. Vi är nöjda med vårt avtal och vill gärna utveckla det för att uppnå så bra förutsättningar som möjligt och möta våra medlemmars olika behov.
Våra medlemmar vill utvecklas under hela arbetslivet och varannan tror att de kommer att behöva vidareutbilda sig under de närmsta tre åren för att vara anställningsbar. De visar Visions kompetensundersökning som nyligen presenterades. De allra flesta är dock inte beredda att finansiera studierna genom lån. Dagens besked om ett nytt offentligt studiestöd för den som studerar vidare är därför välkommet. Stödet gör det möjligt att studera vidare på vissa utbildningar eller kurser med en ekonomisk ersättning motsvarande cirka 80 procent av lönen under ett år.
Samtidigt vet vi att många efterfrågar distanskurser på deltid som går att kombinera med arbete. Vårt medskick till regeringen är därför att redan nu ge Universitet och högskolor i uppdrag att, i samarbete med arbetsmarknadens parter, omställningsorganisationer och branschföreträdare samt Arbetsförmedlingen, ta fram förslag på utbildningar som riktar sig till samma målgrupper som det nya studiestödet.
Alla som följt Vision i debatten vet att vi varit mycket kritiska till att LAS-utredningen tillsattes från första början. Dagens förslag innehåller delar som vi ser kommer att leda till försämringar. Det handlar till exempel om undantagen från turordningsreglerna som ökat från två personer till tre. En annan försämring gäller möjligheten att ogiltigförklara uppsägningar och avsked.
Samtidigt är förslaget en helhet och ett resultat av ett givande och tagande. Visions fokus just nu är att i förhandling med våra motparter se till att regelverket anpassas för att skapa goda förutsättningar i våra sektorer. Målet är att alla medlemmar ska känna sig trygga i att bli värderade för det de redan gör, och får fylla på med ny kunskap under hela arbetslivet.
Veronica Magnusson, förbundsordförande