Smarta arbetsgivare gör något bra av kritiken
2021-03-03
Medicinska sekreteraren och Vision-medlemmen Ingrid Leirnes straffades med omplacering för en insändare i lokaltidningen. Vision drev ärendet vilket resulterade i att Ingrid fick behålla sitt jobb och ta emot ett skadestånd. Men trots att meddelarfriheten är grundlagsskyddad är det många som tvekar att använda den.
Nu berättar SVT:s Uppdrag Granskning om Ingrid Lerines och andra visselblåsare som använt sin meddelarfrihet och blivit bestraffad av arbetsgivaren. Det är också något som Tidningen Vision berättat om i flera artiklar tidigare.
Att som offentligt anställd gå till media med uppgifter om missförhållanden på sin arbetsplats är en grundlagsskyddad rättighet, genom den så kallade meddelarfriheten. Meddelarskyddet innebär att arbetsgivare inte har rätt att göra efterforskningar kring vem som lämnat uppgifterna eller att bestraffa den.
Privatanställda har inte samma skydd men sedan 2017 gäller efterforskningsförbudet även för de som är anställda inom privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad. Det gäller också inom kommunala bolag som kommuner har avgörande beslutsrätt över. Vision menar att efterforskningsförbudet även bör omfatta alla anställda i privata verksamheter som drivs av offentliga medel.
Trots att meddelarfriheten är lagstadgad för offentliganställda tvekar många att använda den. En enkät som SVT gjort visar att åtta av 35 fackförbund anser att rädslan för att påtala missförhållanden ökat de senaste åren. Det är farlig utveckling som riskerar att leda till tystare arbetsplatser.
Klart är att det i många organisationer finns stora kunskapsluckor kring dessa viktiga frågor. Därför behöver kunskapen höjas på alla nivåer så att anställdas rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter blir kända. Samtidigt måste chefer få rimliga förutsättningar att ta emot kritik och åtgärda de problem som lyfts. Skyddsombuden ute på arbetsplatserna måste få möjlighet att utföra sina uppdrag så att medlemmarna företräds på ett bra sätt.
Yttrandefrihet och meddelarskydd är inte bara grundbultar för vår demokrati, det bidrar också till en bättre verksamhet och en god arbetsmiljö. Öppenhet och insyn skapar tillit så att medarbetarna kan ägna fokus och energi åt att utveckla verksamheten. Facklig organisering och skyddsombud på arbetsplatsen gör att problem eller missförhållanden uppmärksammas istället för att sopas under mattan. Smarta arbetsgivare uppmuntrar medarbetarnas kritikrätt.
Veronica Magnusson, förbundsordförande