Mänskliga rättigheter måste försvaras varje dag
2022-06-28
Flera händelser i omvärlden visar att vi inte kan ta våra mänskliga rättigheter för givet. Rätten att vara den man är, älska den man vill, bestämma över sin egen kropp eller kämpa för bättre arbetsvillkor är satt under stark press. På många håll går utvecklingen åt fel håll.
Fredagens attentat mot en gaybar i Oslo har chockat oss alla. Det är ofattbart att vi fortfarande har ett samhälle där det riktas dödligt våld mot hbtqi-personer.
Att högsta domstolen i USA nu rivit upp den nationella aborträtten har lett till att flera delstater nu förbjuder aborter helt. Lagändringen har sänt svallvågor världen över och miljontals amerikaner protesterar.
Världsfacket ITUC:s årliga rapport, som presenteras idag, visar att det fortfarande är livsfarligt i många länder att kämpa för bättre villkor på jobbet. Arbetare möts av mord, tårgas och massarresteringar.
Det är lätt att deppa ihop – rättigheter som vi trodde var vunna för alltid visar sig vara möjliga att åsidosätta. Fackliga rättigheter hotas i världen.
Men mitt i vanmakten och sorgen växer också en känsla av att vilja bidra till arbetet för en värld där man ska kunna vara den man är, älska den man vill och leva som man vill – utan att känna otrygghet och rädsla för att blir utsatt för våld. Och ur känslan växer en kraft att förändra.
Vi i den fackliga rörelsen har vårt jobb att göra. Visions mål är att bidra till en arbetsplats som är fri från diskriminering, där alla har lika rättigheter och möjligheter. Det är tyvärr inte så idag, och många upplever att det inte kan vara sig själva på arbetsplatsen. Till exempel är arbetsmiljön ofta sämre för transpersoner. Hbtqi-frågor är både en fråga om arbetsmiljö och om diskriminering. Som facklig organisation är det vår uppgift att se till att arbetsgivaren tar sitt lagstiftade ansvar och arbetar med det förebyggande och främjande arbetet, som också ska innefatta en normkritisk diskussion på arbetsplatsen. Att vi pratar om hur situationen är för hbtqi-personer är en förutsättning för att vi ska nå vårt mål – en arbetsplats för alla.
Vi behöver vara vaksamma på när rättigheter inskränks och hotas och höja vår röst, oavsett vem som drabbas. För om vi inte gör det så vet vi inte vilken rättighet som står på tur att ifrågasättas, och därmed begränsa våra liv. Detta angår oss alla.
Veronica Magnusson, förbundsordförande
Global Rights Index 2022 (uniontounion.org)