Löneskillnaderna minskar, men på tok för långsamt
2021-06-22
Löneskillnaden mellan kvinnor och män fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets rapport över löneskillnader på arbetsmarknaden. Men det går för långsamt. 2020 var skillnaden 9,8 procent vilket är ynka 0,1 procentenheter mindre än året innan. Med nuvarande takt kommer vi att få vänta i 20 år för att uppnå jämställda löner. Att det är orimligt tror jag de flesta håller med om.
Vision har länge pekat på de strukturella löneskillnaderna som drabbar alla anställda i den kvinnodominerade välfärden. Det handlar om att yrken där flest kvinnor arbetar värderas lägre än yrken där det arbetar flest män.
En förklaring till att löneskillnaderna långsamt minskar är att fler kvinnor arbetar i manligt dominerade yrken och att fler män jobbar i kvinnligt dominerade yrken. Inte minst bland tjänstepersoner har balansen blivit bättre, vilket är positivt och kan bidra till fortsatt jämställda löner. Vi ser också att fler kvinnor blir chefer och därmed får högre lön.
Men, det går på tok för långsamt. Och så länge löneskillnaderna kvarstår så påverkas inte bara arbetslivet, även pensionen påverkas. Kvinnor har 31 procent lägre pensioner än män och två tredjedelar av fattigpensionärerna i Sverige är kvinnor. Jämställda löner och en jämnare fördelning av det obetalda arbetet krävs för jämställda pensioner, men en sådan förändring tar tid. Därför behöver pensionssystemet reformeras.
Så, att den könssegregerade arbetsmarknaden håller på att luckras upp är bra. Men vi har inte tid att sitta och vänta på att det ska lösa sig av sig självt. Det krävs kraftfulla åtgärder från arbetsgivarna för att lönerna ska bli jämställda. Pandemin har riktat strålkastarljuset på välfärdens yrkesgrupper och på vikten av goda villkor i en situation som handlat om liv och död. Dessa erfarenheter bör mana till eftertanke om hur vi värderar det viktiga arbete som utförs i välfärden – men framförallt leda till en förändring.
Veronica Magnusson, förbundsordförande