Lär av misstagen, stärk äldreomsorgen nu
2022-01-14
Antalet smittade av covid-19 på äldreboenden ökar nu kraftigt, enligt nya siffror från Socialstyrelsen. Många av landets omsorgschefer kämpar med att klara den dagliga bemanningen då allt fler i personalen är sjuka eller befinner sig i karantän. Men trots att vi står mitt i en fjärde våg av pandemin var det förvånansvärt tyst om villkoren i äldreomsorgen när partiledarna möttes i årets första riksdagsdebatt.
Efter två år med pandemin har vi lärt oss massor om samhällets krisberedskap och vår förmåga att skydda gamla och sköra. Äldreomsorgens brister har hamnat i blixtbelysning och frågan har kommit upp på den politiska agendan. I sin regeringsförklaring sa statsminister Magdalena Andersson att schysta villkor i välfärden är ett av regeringens mest prioriterade områden.
Under det senaste året har jag träffat partiledare från nästan samtliga partier för att diskutera äldreomsorgens problem och lösningar. Många av partiledarna har varit eniga med mig om att ledarskapet behöver stärkas. Både KD och Centerpartiet har pekat på betydelsen av att omsorgscheferna, som idag har de största personalgrupperna på arbetsmarknaden, får färre medarbetare. Även Socialdemokrater inom SKR har lagt fram ett förslag om att minska antalet medarbetare per omsorgschef.
Partiledarna måste nu tydligt signalera till sina partikollegor i kommunerna att prioritera äldreomsorgen. Jag har tillsammans med Visions lokalt förtroendevalda träffat eller haft kontakt med kommunpolitiker eller tjänstemän i närmare 50 kommuner för att prata om vilka åtgärder som behöver tas. Vi har lyft den orimliga arbetssituationen för enhetscheferna och hur den påverkar förutsättningarna att leda personalen och skapa en trygg arbetsmiljö. Och vi har pekat på att det, utöver fler chefer, krävs ett bättre stöd som kan avlasta chefer exempelvis med it och administration.
Kommunpolitikerna håller med oss i stora delar, men få verkar vara redo att följa upp med konkreta satsningar. Trots att rekordstora satsningar gjorts på äldreomsorgen i höstbudgeten så händer det väldigt lite när det gäller chefers förutsättningar. Att anställa fler chefer är helt enkelt ingen valvinnare. Här måste modet och helhetssynen tillåtas styra. Regeringen och oppositionen behöver ge landets kommunpolitiker en tydlig signal om det som vi alla förväntar oss, nämligen konkreta satsningar som stärker villkoren för omsorgscheferna och deras personal.
Veronica Magnusson, förbundsordförande