Kommunerna har råd att prioritera HVB
2021-10-08
Det är bra att regeringen tillsätter en utredning om samhällets vård av placerade barn och unga utifrån barnkonventionen. Samtidigt är det sällan lagstiftningen som brister, problemet är att lagar och regler inte efterföljs av kommuner och privata aktörer som driver hemmen.
Larmen från HVB har duggat tätt de senaste åren med vittnesmål om hot, våld, droger och prostitution. I värsta fall har hemmen inneburit en direkt skadlig miljö för barn och unga som bor där. Även Vision har larmat om personalens undermåliga arbetsmiljö; om underbemanning, ensamarbete och bristande utbildning, inte minst kring hotfulla situationer.
Visions senaste undersökning visar att medarbetare på HVB hör till dem som är mest utsatta för hot, våld, trakasserier och personangrepp på jobbet. Hela sex av tio har utsatts det senaste året. Samtidigt har var tredje anställd inte fått tydliga instruktioner från arbetsgivaren om hur de ska agera vid hotfulla situationer, enligt en undersökning av Tidningen Vision.
Det är ett brott mot Arbetsmiljölagen. Arbetsgivare är skyldiga att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att anställda utsätts för ohälsa eller olycksfall. Arbetsgivaren ansvarar också för att personalen känner till regler och rutiner så att alla vet hur de ska agera vid hot och våld.
Trots kända arbetsmiljöproblem, mediegranskningar och kritik från IVO kvarstår bristerna. Och konsekvenserna känner vi till; en otrygg miljö för både unga och personal. Anledningen till att det ser ut såhär beror till en stor del på att den sociala barn- och ungdomsvården inte är ett tillräckligt prioriterat område hos kommunpolitikerna. Vore den det så skulle inte arbetsmiljön och personalomsättningen se ut som den gör.
Därför är det bra att vårdkedjan och lagstiftning nu ses över, inte minst ur ett barnrättsperspektiv. Men det fråntar inte kommunerna deras ansvar att säkerställa en balans mellan uppdrag och resurser. Kommunerna har en god ekonomi och det behöver synas i form av förbättrade arbetsvillkor för personalen, där mer tid för uppföljning av upphandlade verksamheter är en viktig del. Det spelar ingen roll vad som står i lagen om inte personalen har förutsättningar att följa den.
Veronica Magnusson, förbundsordförande