Chefsföraktet släcker ledarskapet
2021-02-11
Självklart ska inte chefer använda sin position för att gå före i vaccinkön eller ge sig själv andra förmåner. Men den hätska debatt och blinda chefsförakt som nu sprids riskerar att misstänkliggöra en hel yrkeskår på ett sätt som är både orättvist och ger förödande konsekvenser.
I flera kommuner och regioner riktas hård kritik mot chefer som av olika skäl har vaccinerat sig själva eller anhöriga mot covid-19 före andra prioriterade grupper. Arbetsgivare håller nu på att utreda vad som ligger bakom. I en intervju i Visions chefstidning Chefen i fokus berättar en av de utpekade cheferna att det inte handlade om att roffa åt sig utan att ta vara på överblivet vaccin som annars skulle kasseras inom 15 minuter. Under en kvart hinner du inte ringa in eventuell ledig personal som befinner sig hemma. Beslut måste fattas här och nu.
Det är förstås lätt att vara efterklok och säga att chefen borde ha tackat nej till den där dosen. Men det går också att ha förståelse för ett snabbt beslut i en knivig situation. Vill vi ha chefer som hela tiden försöker göra det bästa av situationen och tänka verksamhetsnytta, eller vill vi ha chefer som helt styrs av rädsla att göra fel? Det finns en väl dokumenterad risk för att välfärdens verksamheter styrs av en logik som handlar om att ha "ryggen fri" hellre än att göra det rätta i varje given situation.
Första linjens chefer i den kvinnodominerade omsorgen har sämre förutsättningar än kollegor i mansdominerade verksamheter. Den kvinnliga chefen – ja, hon är oftast kvinna – i äldreomsorgen kan ha mellan 40 till 60 medarbetare som arbetar dygnets alla timmar, året om. Att leda utifrån de förutsättningarna är många gånger ett omöjligt uppdrag. Chefen har ovanpå detta ett svårt uppdrag att få ned smittspridningen, skydda omsorgstagare och personal samt att få verksamheten att gå ihop. Många chefer jobbar verksamhetsnära och träffar personal och äldre i sitt dagliga jobb. Det gör att gränsdragningen kan bli svår.
Fokus måste vara att genomföra vaccinationerna på ett rimligt och effektivt sätt. Vision vill se:
- att prioriteringsordningen följs och vid behov tydliggörs lokalt
- rekommendationer för hur restdoser ska hanteras
- att eventuella felaktigheter utreds och följs upp. Har inte felaktigheter begåtts ska heller ingen straffas
- främjandeinsatser – till exempel vaccinering på arbetstid
- goda förutsättningar för cheferna att vara de ledare medarbetarna behöver.
Med makt kommer ansvar, med ansvar måste det komma befogenheter. Att medvetet fuska är aldrig okej. Att i en extremt komplex situation göra det du i stunden tror är det minst dåliga är inte fusk. Allt är inte svart eller vitt. Dagens arbetsplatser handlar inte om cheferna mot resten av personalen. Det handlar om olika professioner som i en kris jobbar tillsammans och gör det bästa av situationen. I en kris är vår förmåga att samarbeta vår största tillgång.
Veronica Magnusson, förbundsordförande