Alla ska kunna vara trygga på jobbet
2022-11-28
I fredags uppmärksammades Orange Day, den internationella dagen för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vision uppmanar regeringen att ta på sig ledartröjan för att stoppa våld och kränkningar på arbetsplatser.
Ingen ska utsättas för hat, hot, våld och trakasserier på jobbet. Rätten till ett arbetsliv fritt från våld och trakasserier behöver tydligt slås fast i svensk lag.
Därför uppmanar Vision arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, jämställdhetsminister Paulina Brandberg och hela regeringen att ta på sig ledartröjan och ratificera ILO:s konvention 190 om våld och trakasserier i arbetslivet. Konventionen erbjuder ett unikt verktyg att sätta stopp för våld och trakasserier som utövas av tredje man (till exempel kunder, brukare, patienter och elever).
Bland Visions medlemmar inom socialt arbete har nästan hälften, 45 procent, någon gång de senaste 12 månaderna blivit utsatta för någon form av hot, våld, personangrepp eller förtal, enligt en undersökning från 2021. Hot är den vanligaste incidenten och behandlingspersonal och socialsekreterare är de mest utsatta yrkesgrupperna.
Tre av tio medlemmar som utsatts för en hot- eller våldssituation har fått inget eller otillräckligt stöd från arbetsgivaren. Och tre av tio anser att arbetsgivaren inte gör tillräckligt för att förebygga hot, våld och personangrepp. Det är en oacceptabel situation.
Arbetsgivare måste också ha ett aktivt arbeta mot sexuella trakasserier. Alla arbetsplatser ska arbeta med förebyggande arbete mot sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen, de så kallade aktiva åtgärderna.
I Göteborgs stad och i Stockholms stad jobbar Vision med att trycka på i frågan, bland annat för att få till stånd lokala kollektivavtal mot sexuella trakasserier. Det har gett resultat. I finansborgarrådets förslag till budget för 2023 till 2025 för Stockholms stad slås fast att: "staden ska vara en jämställd arbetsgivare. Osakliga löneskillnader ska utjämnas och nolltolerans mot diskriminering och trakasserier ska råda. För att ytterligare stärka arbetet ska möjligheten att ingå ett kollektivavtal mot sexuella trakasserier prövas."
Detta är en facklig framgång och kommer gynna både medarbetare och verksamheter.
Vision vill
- att regeringen snarast ratificerar ILO-konvention 190 om våld och trakasserier i arbetslivet
- att arbetsgivare tillsammans med skyddsombud säkerställer det förebyggande arbetet gällande hot, personangrepp och våld och att medarbetare som utsatts snabbt får hjälp och stöd
- att arbetsgivare som regel alltid gör polisanmälan när en anställd utsatts för hot, våld eller personangrepp som kan utgöra en brottslig handling
- inför den straffskärpningsgrund som föreslogs i Blåljusutredningen (SOU 2018:2), där man som en försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet beaktar att någon utsatts med anledning av sin yrkesutövning
- att den pågående utredningen om offentliganställdas utsatthet för våld, hot och trakasserier föreslår kraftfulla åtgärder, bland att möjligheten att få skyddade personuppgifter med anledning av sin yrkesutövning ses över och förstärks.
Att vara trygg på jobbet är en förutsättning för verksamhetens kvalitet och för ett hållbart arbetsliv. Det är viktiga frågor för Visions medlemmar och för miljoner löntagare världen över. Inte minst för flickor och kvinnor som i dag på Orange Day, och årets alla andra dagar, kämpar för liv i trygghet.
Veronica Magnusson, förbundsordförande