Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Inledningstal kongressen 2024

2024-10-03

Under inledningen höll Visions förbundsordförande Veronica Magnusson tal till ombuden på plats. Här kan du läsa talet i sin helhet.

Kommuner och regioner går med underskott och sparkrav haglar. Du får höra att din arbetsgivare lägger ett stort varsel, och du vet att du finns farligt långt upp på listan över vilka som påverkas.

Allt fler blir sjuka av sina stressiga jobb, särskilt i välfärden. Nu har stressen krupit in i märgen också på dig, och du vet inte längre hur du ska orka för att få ihop det.

Kränkande särbehandling och diskriminering förekommer överallt i samhället – men tyvärr som allra oftast på jobbet. Det vet du allt om. Det är lunchtid. Det är ramadan och du fastar. En kollega går förbi och säger “sitter du där och svälter?”.

Ni inför återigen ett nytt ärendesystem på jobbet och även denna gång är det svårjobbat. Det hakar upp sig, går inte att logga in och lirar inte med de andra systemen som ni redan använder. Du orkar inte med mer IT-stress.

Unkna idéer och föreställningar verkar folk tyvärr ha svårt att göra sig av med. Så är det också på ditt kontor. På fikarasten säger någon för femtioelfte gången ännu ett nedsättande skämt om transpersoner, och du känner hur du krymper inombords.

Att chefer utsätts för hot, påhopp och pressas till att fatta vissa beslut är vanligt. Nu händer det även dig. Samma person som har ringt i månader ringer nu och säger att den ska döda dig i ditt eget hem.

En tredjedel av alla med NPF-diagnos har mötts av negativa attityder från arbetsgivare. Du känner att du inte vågar berätta om din ADHD på jobbet, och att det hela tiden blir skav och missförstånd.

Klimatpolitiska rådets årliga granskning visar att regeringen motverkar klimatmålen och bryter mot klimatlagen. Din oro för klimatkrisen och dina barns framtid växer för varje dag. Varför känns det som att ingen annan bryr sig?

Det smärtar att följa situationen för våra medmänniskor och våra offentliganställda kollegor i Ukraina, Gaza, Libanon, Israel och Iran. Oskyldiga och civila drabbas av krigets terror. Det måste få ett slut. Som många av oss känner dig maktlös. Varför görs inte tillräckligt?

Skillnaderna mellan mäns och kvinnors inkomster och villkor i arbetslivet är fortsatt stora. Du som jobbar i ett kvinnodominerat jobb har lägre lön och lägre pension.

Fy tusan vad dystert, men vet ni vad – i allt detta finns ju Vision!

Vi finns där och får din arbetsgivare att hejda sig och inse att personalen visst kommer att behövas. Att det är bättre att du och kollegorna får möjlighet att vidareutbilda er i stället för att sägas upp, eller skrämmas till att byta jobb.

Vi slår larm om att din arbetsplats måste vidta åtgärder mot den farliga stressen och jobba med friskfaktorer.

Vi förser dina chefer och kollegor med kunskap och verktyg för att kunna prata om diskriminering och normer så att alla känner sig välkomna på jobbet.

Vi visar hur man kan göra en digital skyddsrond och använda fler verktyg från Sunt Arbetsliv, för att få en bättre digital arbetsmiljö.

Vi pyntar hela arbetsplatsen med prideflaggor och tar in föreläsare som hjälper er att bli mer inkluderande i ord och handling.

Vi poängterar att chefer har samma rättigheter som alla andra, och vi stöttar dig som chef så att du också ska få stöd från din chef när du blir utsatt för hot.

Vi ser till att en arbetsplatsträff ägnas åt att gå Visions NPF-utbildning så att vi odramatiskt kan prata om ADHD på jobbet.

Vi ger dig möjlighet att bli klimatombud så du och kollegorna kan göra något konkret för att minska arbetsplatsens klimatavtryck.

Fackföreningsrörelsen är en av världens största folkrörelser och en fredsrörelse. Vi bygger broar mellan människor. Vi ordnar manifestationer till stöd för våra kollegor och vår solidaritetsfond stöttar fackligt aktiva runt om i världen. Den senaste tiden i Ukraina, Kenya och Gaza.

Och vi kommer aldrig sluta jobba för ett jämställt arbetsliv med jämställda inkomster.

Tillsammans finns vi här och ser till att medlemmarna får så mycket som möjligt ut av sitt arbetsliv.

Det tycker jag att ni ska applådera varandra och er själva för.

Det är verkligen en speciell känsla att träffas här på Visions kongress. Jag känner mig både glad och förväntansfull.

Glad att se er igen efter förmötena - sådan energi, framåtanda och stolthet över att vi är Vision tillsammans. Alla grejer som vi gör runt om i landet – vi växer, vi bjuder med, vi samarbetar och vi påverkar.

Förväntansfull inför de beslut vi ska ta de närmaste dagarna. Modiga beslut som rustar vårt förbund, som gör att vi på bästa sätt fortsätter göra arbetslivet bättre för Visions medlemmar.

Vi i Förbundsstyrelsen är stolta och trygga med förslaget till ny inriktning för Vision: Vision – Starkare tillsammans. Inriktningen kommer att ta oss framåt i vilka vi är och vad vi vill uppnå mellan 2025 till 2028.

Jag vill rikta ett varmt tack till er ombud för att ni är här. Och ett särskilt varmt välkomnande till våra gäster. Vi tror på samarbete och vi uppskattar det vi åstadkommer tillsammans med er. Under kongressen har vi med oss gäster från andra fackförbund, förhandlingsråd, TCO, tankesmedjor, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, våra systerförbund i Österrike och Norge samt från vår europeiska federation EPSU. Hjälp mig att välkomna våra gäster med en varm applåd!

Jag är så oerhört stolt och glad att få vara Vision tillsammans med varenda en av er.

En sak som sticker ut med oss är hur vi i Vision löser grejer.

Vi är ett förbund som står för glädje och som vill bidra för att komma framåt.

Vi är konstruktiva, vi ser vilka vägar vi kan ta. Vi värnar förtroende, relationer och dialog.

Ofta kommer jag till arbetsplatser där våra lokalfackliga, ni, säger “vi löser det mesta innan det blir en stor grej”, “det handlar om att ha en bra dialog” och “vi är pålitliga – arbetsgivaren kan lita på oss”.

Jag träffar arbetsgivare som säger “Vision är konstruktiva och vill någonting” och “Vision ser helheten”.

Vi är en part som samarbetar.

Det här betyder inte att vi inte säger ifrån. För det gör vi också. När det behövs så ryter vi ifrån högt. Vi pekar tydligt på vad som är fel och berättar hur det kan lösas.

Vi ska värna vårt sätt att vara och vi ska förädla det.

En annan sak som sticker ut är att vi är så många som är med i Vision. Vi fortsätter outtröttligt att växa och vill alltid bli ännu fler.

Vi organiserar oss eftersom det är grunden i allt vi gör; att företräda många medlemmar ger oss hög trovärdighet.

När jag är på arbetsplatser hör jag er säga “äntligen har vi fått till ett ombud på den där arbetsplatsen där det verkligen behövs”, “vi har fått in så himla bra folk i styrelsen” och “vi vann rekryteringstävlingen den här månaden – nu ska vi bjuda alla medlemmar på smörgåstårta!”.

Vi är en part som växer.

Men det här betyder inte att vi kan luta oss tillbaka. Oavsett hur bra facklig verksamhet vi har så sker det

inte av sig självt. Vi behöver vara aktiva och erbjuda medlemskap, ställa frågan till alla de som inte ännu är med.

Vi ska värna vår fackliga styrka – och vi ska öka den.

Det finns utmaningar, precis som jag inledde med här för en liten stund sen, och vi räds dem inte.

Vi tar oss an dem på vårt sätt och med vår fackliga styrka – och det ger resultat.

Visions medlemmar och förtroendevalda blir lyssnade på på arbetsplatserna. Vi har inflytande över lön, arbetsmiljö, arbetstid och villkor. Vi har inflytande i verksamheterna där vi finns.

Vi ska öka vår fackliga styrka och förädla vårt sätt att vara för att nå ännu längre.

Vi ska ha mer inflytande i frågor som är viktiga för oss.

Vi ska ha avtal som ger våra medlemmar möjligheter, trygghet och inflytande.

Vi ska ha ett mänskligt och utvecklande arbetsliv. Vi är delaktiga i att utveckla innovationer. Vi tror på och längtar efter en grönare framtid. Vi vill att arbetsplatsen ska vara till för alla.

Därför ställer vi frågan om att gå med i Vision. Bli en del av oss. Att göra något konkret på sin arbetsplats.

Vi växer och blir starkare. Vi bjuder med fler. Samarbetar med andra som vill samma sak. Påverkar för att förändra.

Vi har ett viktigt jobb att göra.

Vi gör det gärna – med glädje och med stolthet.

Vi gör det med all vår fackliga styrka och vi gör på Visions sätt.

Och vi bidrar med något som verkligen behövs idag. GEMENSKAP.

När vi ordnar klädbytardagar i Mark, pratar om arbetslivet i cowboyhatt med folk på Texasdagarna i Svenljunga, bowlar, bestiger berg i Jämtland, har yoga i Jönköping, upplyser om NPF och buggar i Skärholmen så gör det att människor kommer samman. Lär sig, engagerar sig, skrattar och dansar ihop.

På riktigt så svämmar mitt hjärta över när ni dansar på stolarna på förmötena, när vi upplever saker ihop och kommer varandra närmare.

För i en tid då alltför mycket går ut på att leta syndabockar, dela upp i vi och dom, medvetet missförstå varandra och splittra – då är inte Starkare tillsammans en sliten klyscha. Då är det radikalt att vara STARKARE TILLSAMMANS.

Vi ska fortsätta göra Vision starkare tillsammans.

Jag ser fram emot att göra det med er!

Tack!

Följ kongressen här

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss