Allt om dina rättigheter vid extrajobb
2023-09-08
Extrajobb är ofta anställningar i form av visstids-, behovs- och säsongsanställningar vilket exempelvis många studenter är väl bekanta med. Men det som kanske inte är lika bekant är vilka rättigheter och skyldigheter du har som extraanställd.
Fakta
I lagen om anställningsskydd (LAS) finns regler om hur uppsägning och avsked ska gå till, till exempel om uppsägningstider, turordning och företräde till återanställning.
LAS - lagen om anställningsskydd
Behöver du rådgivning i frågor berör ditt arbetsliv? Vision Direkt ger stöd och råd till dig som är medlem i Vision.
Kontakta Vision
Som studentmedlem i Vision kan du ringa till vår rådgivning Vision Direkt om du har frågor kopplat till ditt yrkes- och studentliv. Isa Jennehov som är en av Vision Direkts rådgivare reder ut vad som egentligen gäller för extrajobb och ditt studentmedlemskap.
Gäller samma regler för extrajobb som för en tillsvidareanställning?
Både ja och nej. Extrajobb vid sidan om studierna kan ofta vara "vid behovsanställningar". Det innebär att arbetsgivaren ringer in dig när de har behov. Den typen av anställning är ofta mer osäker än en fast anställning, där du jobbar ett visst antal timmar i veckan och får månadslön. Om du har en vid behovsanställning har du ingen skyldighet att tacka ja till pass, men arbetsgivaren är inte heller skyldig att ge dig ett visst antal pass om ni inte kommit överens om det.
Regler om arbetstid, till exempel att du inte får jobba för mycket, att du ska ha en bra arbetsmiljö och rätten till ett anställningsavtal är dock samma som vid en fast anställning. Vissa arbetsgivare kan också erbjuda möjligheten till "provjobb" utan lön - det ska du inte gå med på. Du ska alltid få lön när du jobbar!
Har jag rätt till Visions medlemserbjudanden trots att jag bara arbetar extra/deltid?
Ja absolut! Både som yrkesverksam medlem och studentmedlem har du möjlighet att ta del av alla våra medlemserbjudanden. Du har också möjlighet att ringa vår arbetsrättsliga rådgivning Vision Direkt för råd och stöd. Det kan du göra även om du har ett extrajobb.
Är det skillnad mellan timlön mot månadslön ur arbetsrättsligt perspektiv?
Egentligen är den enda skillnaden hur du tjänar in din lön. Om du har en timlön får du ut lön för de timmar du arbetar en månad. Om du har månadslön får du samma lön varje månad, oavsett hur många dagar den månaden innehåller. Du kan både vara fast anställd, tidsbegränsat anställd och vid behovsanställd och ändå få en timlön.
Hur långt i förväg måste jag meddela förhinder om jag inte kan jobba ett pass?
Om du har tackat ja till ett arbetspass behöver du jobba, annars ses det som arbetsvägran. Men du kan alltid ta kontakt med din chef och höra om det är okej att du exempelvis byter pass med någon.
Undantagen är om du exempelvis är sjuk eller behöver vabba, då har du rätt att vara frånvarande från jobbet. Då ska du anmäla det på en gång.
Hur lång uppsägningstid gäller för extrajobb?
Det beror på om du har en vid behovsanställning eller inte. Om du har en vid behovsanställning har du ingen skyldighet att tacka ja till pass och därför kan du helt enkelt tacka nej till framtida pass. Men om du har en anställning där du förväntas arbeta ett visst antal dagar eller timmar i veckan behöver du titta i ditt anställningsavtal för att se vilken uppsägningstid du har.
Kan jag få hjälp från Vision även om jag är studentmedlem?
Ja, du kan få stöttning från Vision oavsett om du är studentmedlem eller yrkesverksam medlem. Om du exempelvis har ett extrajobb och din arbetsgivare ställer in pass eller inte betalar din lön har du rätt att bli företrädd av Vision. Då är det bra om du kontaktar Vision Direkt på en gång.
Hur vet jag vilken lön jag ska begära när jag får jobb?
Om du ska börja jobba inom Visions organisationsområde kan du ringa in till Vision Direkt för att få lönecoachning och lönestatistik. Generellt kan sägas att du har rätt till en lön som motsvarar din erfarenhet, utbildning, ansvaret i tjänsten du söker och vad du har för kompetenser i övrigt.