Digitalt övervakad på jobbet – är det okej?
2023-11-27
I dag jobbar många på distans och det kan vara en svårighet för arbetsgivare att se över de anställdas arbetsinsatser. För att lösa den utmaningen använder vissa arbetsgivare idag digital övervakning – men vad är egentligen tillåtet?
Digitala övervakningsverktyg har funnits sedan en tid tillbaka och den tekniska utvecklingen tog fart i samband med coronapandemin. När befolkningen började arbeta hemifrån ville arbetsgivarna ha möjlighet att kontrollera att deras anställda arbetade. Sedan dess har antalet sorter av övervakningsverktyg ökat markant. Verktyg som tillåter allt från att övervaka sina anställdas mobilskärmar och spåra besökta hemsidor till att övervaka anställda via deras datorers webbkameror och avlyssna dess samtal.
Tankesmedjan Futurion är bland de första att lyfta frågan kring digital övervakning i Sverige och gav Novus i uppdrag att undersöka hur arbetstagare ställer sig i frågan. Genom webbintervjuer svarade 1 068 personer bland annat enligt följande:
- 1 av 3 vet inte om deras arbetsgivare mäter deras produktivitet digitalt.
- 3 av 4 anser att digital övervakning är ett intrång på den personliga integriteten.
- 6 av 10 skulle känna stress om arbetsgivaren mätte produktiviteten digitalt.
Källa: Det nya övervakningssamhället (futurion.se)
Vad säger lagen?
Vi ställde ett par frågor om digital övervakning på jobbet till Visions förbundsjurist Linda Olausson.
Har arbetsgivaren rätt att övervaka anställda digitalt eller kontrollera deras aktivitet i exempelvis Teams?
I de allra flesta fall, nej. Om en arbetsgivare har behov av och rimlig anledning till att övervaka medarbetare på något vis så ska detta först diskuteras med facket och arbetstagarna ska informeras om vilka uppgifter som samlas in. Användandet av de anställdas personuppgifter ska vara proportionerligt till arbetsgivarens behov. Utöver detta måste arbetsgivaren dessutom kunna bevisa att behovet inte kan tillgodoses på ett annat, mindre integritetskränkande sätt.
Men, om det finns misstankar om oegentligheter, illojalitet eller brottsliga handlingar kan arbetsgivarens behov av övervakning anses viktigare än den anställdes integritet. Visions ståndpunkt är att arbetstagare alltid bör få information i förväg om vilka kontroller som kan genomföras och att dessa kontroller inte bör vara mer påträngande än nödvändigt.
Vad gör jag om jag misstänker att jag blir digitalt övervakad av min arbetsgivare?
Om du tror att du blir olovligt övervakad, kontakta Vision Direkt eller ditt fackförbund.