– Välfärdens jobb beskrivs ofta i tunga ordalag. Att det är stressigt och slitigt. Men välfärdens jobb är i grunden fantastiska, meningsfulla och viktiga. Vi behöver att de allra bästa talangerna söker sig till och stannar i välfärdsjobben. Bristen på personal drabbar hela samhället.
Så inledde Veronica Magnusson, förbundsordförande på Vision, ett panelsamtal vid årets Midvintermingel med fokus på kompetensförsörjningen inom välfärden. Enligt beräkningar behöver minst 500 000 personer börja arbeta inom sektorn till 2030. Det motsvarar cirka 55 procent av alla de som kommer ut på arbetsmarknaden under den tiden.
Balans, bra ledarskap och arbetsglädje
Konkurrensen om kompetensen kommer med andra ord att vara stenhård – så hur kan arbetsgivare inom välfärden göra sig mer attraktiva för att vinna de nya talangerna?
– I forskningen ser vi en del större trender som arbetsgivarna behöver ta hänsyn till. Balansen mellan arbete och fritid, den så kallade work life balance, blir allt viktigare för medarbetare generellt. Man vill också känna autonomi över sitt arbete och ha frihet att fatta beslut. Att den egna kompetensen erkänns och nyttjas i stället för att fastna i ett lövverk av regelverk, berättade Kajsa Asplund, psykolog och doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Vikten av en god arbetsmiljö där man känner sig sedd och uppskattad, känner glädje på jobbet och har en coachande chef lyftes också som viktiga framgångsfaktorer.
– Medarbetare ska få jobba med det de är utbildade för och inte fastna i svår administration. Vi behöver avkrånglifiera offentlig verksamhet, och det är något vi kommer att sätta fokus på framöver, sa Palle Lundberg, vd för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Den auktoritära chefens tid är förbi
Synen på hur en chef ska vara har också förändrats och idag visar forskning att man vill ha en chef som lyssnar, visar uppskattning, låter dig ställa frågor och coachar dig att utvecklas på jobbet. Men för att det ska bli verklighet krävs rätt förutsättningar.
– Vi behöver ha en bättre urvalsprocess för chefer och satsa på att skapa organisatoriska förutsättningar för att de sedan kan lyckas. Vi ska förenkla styrningen så att uppdraget att vara chef blir enklare, menade Palle Lundberg.
Meningsfullheten en attraktionskraft
Men allt är inte becksvart, välfärdens medarbetare tycker i hög uträckning om sina jobb och upplever dem som meningsfulla. Sammanhållningen är stark och man trivs med sina kollegor.
– Men vi får inte luta oss tillbaka och tro att det räcker. Vi måste få de andra delarna på plats, sade Palle Lundberg.
Vision driver frågan
Vision jobbar varje dag för att chefer och medarbetare i välfärden ska ha det bra på jobbet. Att man har tillräckligt många kollegor och därför en rimlig arbetsbelastning, att man får den kompetensutveckling som behövs, att man har en bra lön, och att man inte – under några omständigheter – utsätts för hot eller våld på jobbet.
– Din hudfärg, den du älskar, så som du vill uttrycka din identitet ska aldrig begränsa dina möjligheter att utvecklas på jobbet, avslutade Veronica Magnusson.