Ledig för att lära sig jonglera? Tjänstledigt för studier – detta har du rätt till
21 mars 2025
Sugen på att plugga? Du har rätt att vara tjänstledig för det allra mesta – bara utbildningen har en kursplan. Här är allt du behöver veta innan du dumpar jobbet för studielivet.
Den som känner sig redo för nya utmaningar har enligt lag rätt att vara studieledig från jobbet.
Cecilia Mildh, rådgivare Vision Direkt (foto: Karin Warne)
– Det är bara om det finns särskilda skäl som arbetsgivaren kan skjuta på det i upp till två år – det kan handla om att verksamheten upphör utan dig eller att din tjänst är extremt svårrekryterad, säger Cecilia Mildh, rådgivare på Vision Direkt.
Men kan få jag tjänstledigt för vad som helst – som att gå en kurs i jonglering eller lära mig odla grönsaker via Youtube?
– Studierna behöver inte vara relevanta för ditt nuvarande jobb. Det enda kravet för att få studieledighet är att utbildningen har en kursplan. Så det funkar inte med självstudier. I övrigt kan det handla om vad som helst.
Hur långt innan utbildningen börjar måste jag söka tjänstledigt?
– Mitt råd är att skicka in ansökan om tjänstledighet till din arbetsgivare samtidigt som du söker den eller de utbildningar du är intresserad av.
– Det är bra att göra det så tidigt som möjligt - för arbetsgivaren har rätt att skjuta fram tjänstledigheten, i normala fall handlar det om högst sex månader från det att du ansöker. Om de vill skjuta på ledigheten en längre tid måste de snarast återkomma till dig om detta och även meddela facket.
– Jag vill också tips om att skicka din ansökan om tjänstledigt digitalt. En pappersansökan kan slarvas bort, säger Cecilia Mildh.
Tänk på detta!
Vill du jobba någon annanstans än ditt ordinarie jobb under studierna måste du lämna in uppgifter om bisyssla till din arbetsgivare.
→ Läs mer: Så funkar bisyssla
Hur länge kan jag vara tjänstledig?
– Så länge utbildningen håller på. I din ansökan anger du det planerade startdatumet och slutdatumet, plus om ledigheten är på heltid eller deltid.
→ Coachens tips: 6 steg mot ny karriär
→ Omställningsstöd från CSN – så funkar det
Är det något särskilt jag ska tänka på om jag vill vara tjänstledig på deltid?
– Om du är ledig på till exempel 50 procent är det arbetsgivaren som bestämmer vilka dagar du ska jobba i verksamheten. Därför är det viktigt att du i din ansökan anger att du vill vara ledig på tentadagar och de dagar du har obligatoriska seminarier.
Har jag rätt att komma tillbaka till samma tjänst?
– Det kan ju ha varit en omorganisation och det kan innebära förändringar för din tjänst. Du har i alla fall rätt att komma tillbaka till liknande arbetsvillkor.
Kan jag förhandla upp min lön efter utbildningen?
– Du har alltid möjlighet att försöka förhandla lön. Säg till chefen att du har nya erfarenheter som kan vara till nytta för verksamheten och att du vill diskutera din lön. Man kan inte få mer än ett nej.