• Vision vill se flera förändringar i kollektivavtalet i Svenska kyrkan.

Arbetstid

Här är Visions krav i avtalsrörelsen i Svenska kyrkan

5 februari 2025

Fackförbunden och arbetsgivarorganisationen i Svenska kyrkan har växlat kraven för kollektivavtalet som ska förhandlas nu i vår. Här är vad Vision vill se för förbättringar för sina medlemmar.

Lön som följer märket, ett införande av individuella arbetstidskonton, och möjligheten att semesterväxla och trappa ner inför pensionen med 80/90/100. Det är bland annat dessa krav som Vision vill få igenom för sina 6 000 medlemmar i diskussionerna med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao.

Förutom att medlemmars lön ska följa märket, som fackförbunden inom industrin vill ska hamna kring 4,2 procent, ställer Vision flera krav på arbetstidsförkortning.

– Vision har fattat beslut om att vi ska sikta på 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Och nu är frågan om arbetstidsförkortning uppe på den politiska agendan också, vilket är en signal till arbetsmarknadens parter om att göra något åt frågan, säger Albert Sundqvist, ombudsman på Vision med ansvar för avtalet med Svenska kyrkan.

→ Så mycket tjänar anställda i Svenska kyrkan

Krav på semesterväxling och arbetstidskonto

Ett sådant krav är möjligheten att semesterväxla, vilket innebär att varje anställd ska kunna avsäga sig semestertillägg på lönen, för att i stället få fler lediga dagar.

Vision vill även se individuella arbetstidskonton, som är ett system där arbetsgivare kan göra avsättningar som antingen kan tas ut som fler lediga dagar, högre avsättning i pensionspremie eller som kontant ersättning.

– Om den privata sektorn lyckas få igenom individuella arbetstidskonton i sina förhandlingar kommer det underlätta för oss att även få det i avtalet med Skao, säger Albert Sundqvist.

→ ”Inför kortare arbetsdagar i Svenska kyrkan”

Vill se 80/90/100 i avtalet

När Visions avtalsgrupp för avtalet i Svenska kyrkan frågade medlemmar vilken fråga som var viktigaste att driva kom även rätten till arbetstidsförkortning inför pension högt upp på listan.

– Vi kunde se att det var en jätteviktig fråga för många som kanske har insett att de måste jobba längre för att få ut en pension de kan leva på, säger Albert Sundqvist.

Resultatet av förhandlingarna mellan fackförbunden och arbetsgivarna inom industrin väntas bli klara i slutet av mars eller början av april. Det som parterna kommer överens om kommer bli normerande för resten av arbetsmarknaden.

Det nuvarande kollektivavtalet i Svenska kyrkan löper ut den 30 april.

kyrka.jpg


Relaterade artiklar