Premiär för medicinska sekreterare i Malmö stad. Får högre lön
16 maj 2025
En ny arbetsmarknad öppnar sig för medicinska sekreterare. I alla fall i Malmö stad som nu rekryterar två vårdadministratörer – till att börja med. Löneläget blir högre än i regionerna.
Alltmer vård sker i kommunal regi i människors hem. Det medför mycket vårdadministration – men kommunerna har inga medicinska sekreterare.
– Som det är nu går våra arbetsterapeuter och fysioterapeuter in i datasystemen många gånger varje dag för att kolla hemgångar från sjukhuset, beställa hjälpmedel och liknande. Och när de är ute och jobbar ringer deras telefoner, vilket tar mycket tid från patienterna.
Det säger Åsa Hallén, andra linjens chef för rehabilitering inom ordinärt boende Malmö stad.
Behöver strategisk hjälp
Åsa Hallén (Foto: Privat)
Läget förvärras av att det är svårt för kommunerna att hitta arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Det finns med andra ord ett behov av att avlasta den legitimerade personal man har så att de kan koncentrera sig på vården av patienterna.
– Vi har också fått upp ögonen för att vi måste utveckla våra administrativa och digitala processer. Även här behöver vi strategisk hjälp, säger Åsa Hallén.
Därför intervjuar man nu för fullt inför tillsättningen av två helt nya tjänster som vårdadministratör i kommunen. Intresset har varit stort och de som får jobben börjar i september.
– Vi har skissat på en uppdragsbeskrivning men vill att den ska utvecklas. Det här är ju helt nytt för oss. Hösten blir en uppbyggnadsfas.
40 500 övre gräns
Faller satsningen väl ut, vilket man tror, kommer vårdadministratörer rekryteras även till andra sektioner inom hälso- och sjukvårdsverksamheten. Sjuksköterskor och undersköterskor behöver ju också vara där de gör mest nytta.
På sikt kan det bli ganska många tjänster.
De som anställs kan glädjas åt högre löner än vad regionerna betalar. Medhjälp av HR–avdelningen har man kommit fram till att vårdadministratörernas löner ska ligga i spannet 30 500–40 500 kronor.
→ Medicinska sekreterares lön i regionerna – hela listan
Eftersom de som rekryteras i första vändan, förutom utbildning, ska ha minst två års erfarenhet och helst kunna IT och digitalisering, lär de hamna i den övre delen av spannet.
– När vi utökar kanske vi öppnar upp även för mindre erfarna, säger Åsa Hallén.
Är detta något för andra kommuner att ta efter, Mariela Ferré Hofman, ledamot i Visions förbundsstyrelse och själv medicinsk sekreterare?
Mariela Ferré Hofman (Foto: André De Loisted)
– Ja, det ska bli superspännande att följa detta och se om fler följer efter. Det är verkligen jättekul att en stor kommun som Malmö vågar använda kompetens som inte är så välkänd i kommunerna.
Inte bra med monopol
Om regionerna får konkurrens som arbetsgivare kan det bli bra både för de medicinska sekreterarnas karriärmöjligheter och löneutveckling, tror Mariela Ferré Hofman.
– Idag finns lite konkurrens från privat sektor men i princip är det de 21 regionerna som bestämmer. Det är aldrig bra när en arbetsgivare har monopol, säger hon.
Flera tusen mer än i regionerna
- De medicinska sekreterarna i Malmö ska ligga på kommunens ”löneläge E”, vilket innebär en månadslön 2025 mellan 30.500 och 40.500 kronor, beroende på kompetens och erfarenhet.
- Motsvarande spann för regionanställda medicinska sekreterare var 27.100–34.800 kronor (riksnivå 2024).
- Medellönen i riket för medicinska sekreterare i privat sektor var 28.200–37.300 kronor (riksnivå 2023).