• Det är stor skillnad på antalet semesterdagar i olika sektorer på arbetsmarknaden.

Lön och villkor

Här får du flest semesterdagar

24 mars 2025

Visste du att antalet semesterdagar skiljer sig åt rejält beroende på om du jobbar i en kommun, ett privat företag eller på en statlig myndighet? Hur gammal du är påverkar också hur många dagar du får. Kolla in var du får den längsta ledigheten!

Fredrik Forssell är lyckligt lottad. Han är utbildningsadministratör på Stockholms musikpedagogiska institut, SMI, och har hela 35 dagar semester.

  Så många röda dagar är det 2025

– Det är jättemycket värt, särskilt när man har barn i skolåldern med många lovdagar. Tack vare det kan jag och min sambo vara lediga samtidigt och vara tillsammans hela familjen. Vi slipper dela upp lovdagarna mellan oss, vilket jag vet att många andra barnfamiljer där föräldrarna har kortare semester tvingas göra, säger han.

Alt-textUtbildningsadministratören Fredrik Forssell har 35 semesterdagar. Foto: Oskar Omne.

Enligt kollektivavtalet på SMI, som är en stiftelse och tillhör arbetsgivarorganisationen Fremia, har anställda från och med året då de fyller 40 år 35 semesterdagar. Det är det kollektivavtal som Vision tecknat som har flest antal semesterdagar.

  Måste jag ändra min semester?

Alla har 25 dagar enligt lag

Fredrik Forssell har även möjlighet att genom ett lokalt avtal som tecknats på arbetsplatsen semesterväxla och få ytterligare sju lediga dagar.

– Jag har funderat på att göra det, men inte gjort det än, säger han.

Det här är semesterväxling

  • Att semesterväxla innebär att man byter sitt semesterdagstillägg mot fem till sex (ibland till och med sju) extra lediga dagar.
  • Semesterdagstillägget motsvarar ofta mellan 0,6–0,8 procent av lönen och betalas ut som en fast summa i samband med semestern, om man inte semesterväxlar.
  • Semesterdagstillägget kallas också för ”balkongtillägget”, eftersom det från början skapades för att anställda skulle ha råd att göra annat än att bara sitta på balkongen under semestern.

Enligt lag har alla anställda i Sverige minst 25 semesterdagar per år. Men att ha fler dagar än så är inget ovanligt. I kommuner och regioner, där de flesta av Visions medlemmar jobbar, gäller 31 semesterdagar från året man fyller 40 och 32 från året man fyller 50, enligt kollektivavtalet.

Samma sak gäller i Svenska kyrkan. Där har även anställda under 40 år två extra semesterdagar utöver de lagstadgade, alltså 27 dagar, tack vare kollektivavtalet. På många arbetsplatser inom dessa sektorer finns också möjlighet att semesterväxla och på så vis få ytterligare fem eller sex lediga dagar.

  Här får administratörerna fler lediga dagar 

Kortare semester i det privata

Men den som jobbar i privat sektor, vilket merparten av alla anställda i Sverige gör, kan generellt sett se sig i månen efter fler än 25 semesterdagar. Även på en del av de arbetsplatser där Vision tecknar avtal är antalet semesterdagar endast 25, oavsett ålder. Till exempel gäller det anställda i bolag inom företagshälsovård som tillhör arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna och anställda i bolag inom tandvård som tillhör arbetsgivarorganisationen Fremia.

Flest dagar på myndigheter 

Anställda i statlig sektor på myndigheter har flest antal semesterdagar. Där har man 28 dagar. Det år man fyller 30 ökar antalet dagar till 31 och året man fyller 40 till 35. På vissa arbetsplatser finns också möjlighet för en del yrkesgrupper att semesterväxla till sig ytterligare tre dagar.

Så summa summarum: En 50-årig administratör i privat sektor har nästan två veckor (13 dagar) kortare semester/ledighet, jämfört med om hen skulle byta till en tjänst i en kommun där det finns möjlighet att semesterväxla.

Vill du maxa semestern?

Har du ett kontorsjobb? Här får du mest semester i olika åldrar!

Semesterlagen ger anställda rätt till 25 semesterdagar per år. Utöver det kan man tack vare kollektivavtalen få fler dagar. 

Till och med året du fyller 39 år:

  • Den som jobbar i statlig sektor på en myndighet har 28 dagar.
  • Den som jobbar i Svenska kyrkan har 27 dagar.

Från och med året du fyller 40 år:

  • Den som jobbar i en kommun eller en region har 31 dagar. Om det finns möjlighet att semesterväxla kan du öka antalet dagar så att du totalt får 36 dagar.
  • Den som jobbar i statlig sektor på en myndighet har 35 dagar.

Från och med året du fyller 50 år:

  • Den som jobbar i en kommun eller en region har 32 dagar. Om det finns möjlighet att semesterväxla kan du öka antalet dagar så att du totalt får 38 dagar.
  • Den som jobbar i statlig sektor på en myndighet har 35 dagar.

Relaterade artiklar