• Maria Ahlgren, medicinsk sekreterare på reumatologmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och förtroendevald för Vision, tycker att förslaget om uppgiftsväxling är bra.

Digitalisering

Så får de mer att göra när TIK införs

10 december 2024

När TIK införs på Akademiska sjukhuset i Uppsala är tanken att medicinska sekreterare ska ta över fler administrativa uppgifter från andra yrken. Tidigare erfarenheter med så kallad uppgiftsväxling har gett goda resultat.

På flera ställen runt om i landet sägs medicinska sekreterare upp. Orsaken är att införandet av taligenkänning, TIK, gör att det blir långt färre diktat att skriva.

→ Medicinska sekreterares löner – hela listan

Men på Akademiska sjukhuset i Uppsala ser man den nya tekniken som en möjlighet att använda sig av de medicinska sekreterarnas kompetens på andra sätt.

Tjänar du mer  än andra medicinska sekreterare?

Goda resultat av RAK

Nu finns ett förslag om att man ska satsa på uppgiftsväxling: vårdadministrativa uppgifter som idag sköts av sjuksköterskor och undersköterskor ska i stället utföras av medicinska sekreterare.

Nya uppgifter för medicinska sekreterare

Här följer några exempel på uppgifter som medicinska sekreterare kan utföra/ta över från andra yrkesgrupper:

  • Utöka uppdraget kalla/boka patienter för alla läkare och övrig vårdpersonal.
  • Bidra till ökad användning av alla funktioner i 1177.
  • Vårdadministration kring nationell högspecialiserad vård.
  • Väntelisteansvar kopplat till produktion och vårdgaranti.
  • SVF-koordinering.
  • Utökad registerhantering.

– Vi har sett jättefina effekter av att göra så här tidigare, säger Frida Antesson, administrativ direktör.

Alt-textFrida Antesson, administrativ direktör, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ett exempel är när bokningen av läkarkontakter inom ramen för ett RAK-projekt inom blod- och tumörsjukdomar togs över av medicinska sekreterare.

  AI och dålig ekonomi farlig kombination

Resultatet blev att jobbet kunde utföras av sju personer i stället för tio. Detta tack vare att man skapade tydliga flödesscheman och rutiner för arbetet. Ett annat exempel är att väntelistorna inom ögonsjukdomar var långa. Då dessa togs över av medicinska sekreterare och nya strukturer kring hanteringen skapades kortades de avsevärt.

Jobbet har förändrats mycket

Maria Ahlgren är medicinsk sekreterare på reumatologmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och förtroendevald för Vision. Hennes arbete har förändrats mycket på senare år och hon räknar med att det kommer att fortsätta att göra det även framöver.

– När jag började jobba för fem år sedan lade jag större delen av arbetstiden på att skriva journaler. Nu är det den minsta delen av jobbet. Det jag lägger mest tid på är att kalla och boka patienter, samt att göra patientinformation till verksamheterna som skickas ut till patienten inför exempelvis en operation, säger hon.

Hon tycker att förslaget om uppgiftsväxling är jättebra.

– Jag blev så glad när jag såg det! Det finns så mycket mer vi kan göra än att skriva journaler.

Frigör tid för andra

Men huvudskälet till att förslaget om uppgiftsväxlingen lagts fram är inte att undvika uppsägningar av medicinska sekreterare, enligt den administrativa direktören Frida Antesson.

– Nej, det handlar främst om rätt använd kompetens, det vill säga att vårdadministratörer utför vårdadministration och vårdpersonal utför vård. Uppgiftsväxlingen frigör tid för vårdpersonalen och skapar mer effektiva och korrekta arbetssätt, säger hon.

Beslut om uppgiftsväxlingen kommer att införas på Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer att fattas i början av 2025.

Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar