• Linda Söderberg är en av initiativtagarna till Visions nya nätverk för administratörer.

Fackligt

Premiär för administratörernas nätverk: ”Vi är som schweizerknivar”

7 oktober 2024

Höjd status och lön. Det är syftet med Visions nätverk för administratörer, som nu har haft sin första träff. Då döptes nätverket – men namnet blev varken Spindelnätet, Multitasking Ninjas eller Arméknivarna.

Visions nya nationella nätverk för administratörer har haft sin första träff. Det var en digital sammankomst som lockade 90 administratörer från hela landet.

Administratörsrollen kan vara ensam och nätverket är tänkt att motverka det. Syftet är att samla kraften, stärka yrkets status, skapa förståelse för vad administratörer gör och jobba för högre lön.

→ Lönestatistik för administratörer

Många namnförslag

På träffen röstade deltagarna fram ett namn på nya nätverket. Förslagen var mer eller mindre kreativa: Spindelnätet, Kugghjulen, Navet, Multitasking Ninjas och Nätverket för utveckling och samordning av framtidens administration.

Det sistnämnda förslaget, Nätverket för utveckling och samordning av framtidens administration, vann.

– Det landade i det mer seriösa namnet och det var jag väldigt glad över. Det blir väl någon förkortning i slutändan, säger Linda Söderberg, som är en av initiativtagarna till nätverket.

Stor frustration

Linda Söderberg är kanslisekreterare i Svenska kyrkan i Falköping och sekreterare i Vision Skara stift. Hon har länge varit verksam som kursledare i Vision och mött otaliga administratörer.

– Många är frustrerade. Vi är en yrkesgrupp som generellt är lågavlönad, har dåliga förutsättningar och alltid blir bortrationaliserade först. Men vi är ju ”oljan som smörjer motorerna” i varje organisation, säger Linda Söderberg.

Alt-textSchweizisk armékniv är ett verktyg med många funktioner.

En annan liknelse som en av deltagarna på nätverket använde för att beskriva administratörerna var: ”Vi är dom schweiziska arméknivarna. Svårbegripliga vid första anblicken, men så användbara”.

– Det är en klockren beskrivning. Det kan jag skriva under på, säger Linda Söderberg.

Uppdämt behov

Hur nätverket ska arbeta och med vilka frågor är inte hugget i sten.

– Det är lite upp till deltagarna i nätverket vad det ska bli. Men känns verkligen som att det finns ett uppdämt behov av att möta yrkeskolleger, det var ett sådant enormt engagemang på första träffen.

Linda Söderberg vill gärna att nätverket ska ägna sig åt opinionsbildning.

– Ibland upplever jag att det finns ett utbrett förakt för administratörer. Många tror att vi sitter och vänder papper. Politiker måste få upp ögonen för vad administratörer faktiskt gör. Sedan borde vi fokusera på lönefrågan och på att få vettiga arbetsbeskrivningar, säger hon.

Vad är nästa steg?

– Nu har vi haft en nationell träff, nästa steg är att samlas utifrån en regional indelning. Man kan ju också tänka att man möts yrkesvis, till exempel kan alla skoladministratörer koppla ihop sig.

Var vänder man sig om man är intresserad av att vara med i nätverket?

– Då kan man kontakta Visions projektledare Hilda Johansson på hilda.johansson@vision.se.

→ Startar nätverk för administratörer: ”Kan leda till något stort”


Relaterade artiklar