Nu är klimakteriet uppe på bordet
12 november 2024
Kajsa Åsemyr är en av runt 1 000 medarbetare i Partille som fått utbildning om klimakteriet. Nu har satsningen utvärderats och många andra kommuner – och Vision – inspirerats.
När Kajsa Åsemyr anmälde sig till Parille kommuns allra första föreläsning om klimakteriet för drygt två år sedan visste hon inte mycket mer än att hennes svettighet berodde på hormonbrist och att det var därför hon fått östrogen.
→ Öppenhet om klimakteriet en trend
– Min gynekolog berättade inte att nedstämdheten, sömnbristen, torrheten och den minskande orken också kunde vara symtom på klimakteriet.
Fullsatt aula
Men det fick hon och alla andra 40–60-åringar veta i den nästan fullsatta aulan den där dagen 2022.
→ Pastoratet där klimakteriet är en arbetsmiljöfråga
– Det var nyheter för mig. Föreläsaren utgick från forskningen och gjorde klart att klimakteriet inte är en synonym för sur gnällig käring utan ett tillstånd som alla kvinnor ska igenom. Hon berättade hur olika det kan vara och att det finns hjälp att få, berättar Kajsa Åsemyr.
På betald arbetstid
Och så har det fortsatt – med storföreläsningar för de kvinnliga medarbetarna, utbildning för cheferna och personlig rådgivning av specialistsjuksköterska för den som vill. Allt på betald arbetstid utifrån arbetsgivarens insikt att hormonförändringar kan påverka arbetslivet negativt och göra att drabbade sjukskriver sig.
Så föddes idén
Ur kultur- och fritidschefen Kristina Svenssons egna erfarenheter av klimakteriet. Hon och kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) pratade om att höja de anställdas kunskapsnivå.
Så gjorde vi
Kommunen lade (och lägger) pengar på att utbilda samtliga chefer och alla kvinnliga medarbetare mellan 40 och 60 om klimakteriet.
Så blev det
Kunskapen och öppenheten om klimakteriet har ökat. Man ser också en tendens till minskade sjuksrivningar. Satsningen är nu en permanent del av verksamheten.
Fram till i mars i år hade drygt två tredjedelar av de kvinnliga medarbetarna mellan 40 och 60 tagit del av en eller flera insatser. Det märks, enligt Kajsa Åsemyr, som är avgiftshandläggare på vård- och omsorgsförfaltningen.
Besvär i åtta år
– Vi pratar om klimakteriet på ett helt annat sätt än för tre fyra år sedan. Många är öppna med sina besvär och man är mer lyhörd både för sig själv och andra.
55-åriga Kajsa Åsemyrs övergångsperiod har hållit på i åtta år och den är inte över än. I våras fick hon en ny gynekolog som tyckte att hon skulle pausa östrogenet. Det blev den värsta sommar hon upplevt.
– Jag satt med fläkt på kontoret från april till augusti och min yngste son undrade när jag skulle börja ta tabletten och bli glad igen.
Gratis mensskydd nästa
Klimakterutbildningarna är ett initiativ från arbetsgivaren som facken välkomnat. Vision i Partille jobbar nu vidare med en annan fråga som är angelägen för de yngre kvinnliga medlemmarna, berättar Kajsa Åsemyr som sitter i den lokala Visionsstyrelsen.
– Nu vill vi ha gratis menskydd på arbetsplatsernas toaletter.
Ja till klimakteriemotioner
- Visions kongress röstade ja till två motioner om klimakteriet, inspirerade av satsningen i Partille.
- Den ena kom från Vision Göteborg som vill att förbundet tar fram ett nationellt informationsmaterial för att hjälpa avdelningarna att förhandla om klimakteriesäkrade arbetsplatser lokalt.
- Den andra stod Vision Västra Götaland för. Avdelningen vill att Vision tar fram föreläsningar och en e-utbildning som kan bidra till höjd kunskapsnivå kring klimakteriet och hur det påverkar kvinnor.