Vett och etikett i lunchrummet – Edward Blom guidar dig rätt
9 oktober 2024
Får man värma fisk i mikron på jobbet? Eller kommentera kollegernas lunchlådor? Etikettexperten Edward Blom guidar dig genom vad som är okej och inte i lunchrummet.
På mikrobloggen X, tidigare Twitter, löd ett inlägg mot slutet av sommaren så här:
”På mitt jobb har jag upptäckt att vi har en person som kommenterar vad man har för mat och fika med sig. Halvfabrikat är inte bra, för mkt gluten och socker är inte bra. Kan inte folk få äta vad de vill?”
Inlägget genererade 113 svar. Ett tydligt tecken på ett brännande samtalsämne.
Och åsikterna gick i sär:
”Dagens höjdpunkt är ju att studera varandras matlådor och häckla de som har med sig Findus.”
”Enda gången det är ok att kommentera det är när någon har fisk i matlådan. Satan vad det luktar.”
”Har en som alltid säger ”i dag var vi hungriga!” om någon ve och fasa skulle ha med sig mellanmål.”
→ Experten: Ät lunch för att undvika utmattningssyndrom
Edward Blom: ”Lunchrummet känslig miljö etikettmässigt”
Det är inte konstigt att det uppstår situationer i lunchrummet som skaver, säger etikettexperten Edward Blom, som har skrivit böcker om konsten att umgås med människor.
– Det är en känslig miljö etikettmässigt. Det finns en uppsättning etikettsregler för arbetslivet och en för privatlivet, och arbetslunchen ligger där i mellan. På en arbetsplats kan man inte sluta äta i lunchrummet. Så man stöter, blöter och nöter på personer som man dessutom ska yrkesutöva med, säger Edward Blom.
Edward Bloms vett och etikett i lunchrummet:
- Håll normal samtalsnivå ljudmässigt.
- Ta hand om din hygien.
- Klä dig så att du inte stöter någon.
- Undvik att diskutera känsliga ämnen som politik och religion.
- Undvik att prata om allt som kan uppfattas som äckligt.
- Tala inte illa om andras mat.
- Skoja inte på andras bekostnad.
- Ta hänsyn till kolleger genom att inte ha starkt luktande matlådor.
- Om möjligt: Diskutera på arbetsplatsen hur ni vill bemöta varandra i matsalen.
Att därför försöka vara respektfull och återhållsam med sina mest utmärkande egenskaper är en bra riktlinje.
– Man ska inte vara högljudd, lukta illa eller gå klädd på ett stötande sätt. Politik är kul att diskutera, men i lunchrummet är det bra att undvika politiska och religiösa diskussioner, om man inte lindar in sina åsikter väldigt elegant.
Atombombsnivå i etikettbrott
Men även om varje arbetsplats och lunchsällskap kan ha sina egna oskrivna regler finns det en klar gräns man som medarbetare aldrig ska överträda.
– Ska man hålla strikt etikett ska man inte säga något nedlåtande om någon annans mat. Det allra värsta är att jämföra någons mat med exkrement. Då har man passerat alla etikettsbrott, det är atombombsnivå, säger Edward Blom.
Samtidigt som han menar han att bör man tänka på vilken sorts mat man tar med till lunchrummet, går han emot en vitt spridd åsikt: Torsk är helt okej att mikra, tycker han.
– Men inälvor sprätter åt alla håll när man värmer, och en levergryta på spisen kanske luktar för mycket. Surströmming är inte heller okej. Annars tycker jag att i princip allt som ingår i normala middagsrätter har folk rätt att äta dagen efter till lunch. Man ska ha ganska hög tolerans för vad andra har på sin tallrik, tycker jag.
→ Fem myter om återhämtning på jobbet
Fick tillsägning – pratade om lammögon och kalvhjärna
Ett annat tips är att undvika att prata om sådant som kan uppfattas som äckligt, eftersom andras gräns kan gå långt före ens egen.
– Jag blev tillsagd att inte prata om något som jag personligen tycker är jättegott, nämligen lammögon och kalvhjärna. Men den som sa ifrån tyckte det var äckligt och hade svårt att äta sin lunch. Äckelmagheten kan vara extrem hos vissa.
Och att skoja om andras mat är en balansgång, menar Edward Blom.
– Man kan sparka mer uppåt mer än neråt. En person med hög ställning på jobbet och som är omtyckt men som kommer med torra matlådor kan man tillåta sig skämta om. Något om ”åh vilken kulinarisk läckerhet du har där”. Men man måste märka att alla är med på det. Oftast är det bäst att låta bli att skoja om andras mat.