• Åsa Bolmstedt är chefredaktör på Tidningen Vision.

Ledare

Sökes: Info om höjd beredskap

22 augusti 2024

Vad gäller för mig som anställd om beredskapen höjs? I senaste numret av Tidningen Vision skriver vi om det civila försvaret.

Civilplikt, allmän tjänsteplikt, totalförsvarsplikt och krigsplacering.

När Ryssland invaderade Ukraina återuppväcktes ord vi inte använt sedan Kalla kriget. Men vad innebär dessa plikter egentligen för anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag? 

I juni 2022 publicerade Tidningen Vision en granskning av plikten att gå till jobbet om kriget kommer. Och oj vilket stort intresse det fanns att läsa om det!

Sedan dess har vi levt med krig i Europa och eskalerande världsläge i ett par år. Försvarsfrågorna har vuxit, Sverige har gått med i Nato. Orden känns inte lika nyvakna längre. Men vad de verkligen innebär är fortfarande höljt i dunkel för en hel del anställda. Det visar Tidningen Visions nya granskning.


Artiklar i granskningen

→ Få medlemmar i Vision förberedda för krig
→ De rustar för krig efter branden                                                                         
→ Känner du till dina plikter om kriget kommer?


Om kriget kommer till Sverige är kommuner och regioner basen i det civila försvaret. De ska se till att samhället fortsätter att fungera.

Det handlar om allt ifrån att leverera el, vatten och avlopp, till att hålla igång förskolor så att föräldrar kan gå till jobbet eller utföra andra nödvändiga uppdrag.

Vissa verksamheter behöver mer bemanning i en krissituation, andra mindre. Vissa arbetsuppgifter måste prioriteras, andra pausas.

Som anställd behöver man förstås veta vad som gäller på jobbet om beredskapen höjs.

Men i Tidningen Visions undersökning svarar bara en tredjedel av Visions medlemmar att de vet vad de ska göra på arbetstid om det blir krig. Majoriteten vet inte alls och många är osäkra.

Tre av tio önskar mer information från arbetsgivaren och fyra av tio uppger att de inte fått någon information alls.

Nästan ingen har fått öva på olika scenarier.

Hur svårt det kan vara att hantera en kris när man inte är förberedd fick Ljusdals kommun uppleva när de stora skogsbränderna bröt ut 2018. Vis av den negativa erfarenheten har de gjort flera insatser. Häng med dit.

→ Läs e-tidningen!