Så tycker Visions styrelse om motionerna
13 augusti 2024
Nu har Visions förbundsstyrelse sagt sitt om de 113 motionerna som det ska röstas om på årets kongress. Att varje individ får en skriftlig motivering till sin lön och att Vision ska jobba för att främja distansarbete är några saker som får tummen upp.
Här följer ett antal exempel på motioner som styrelsens tycker att de cirka 300 ombuden helt eller delvis ska rösta ja till. Men om det blir så eller inte avgörs först i oktober, då kongressen går av stapeln i Västerås.
Info om klimakteriet
Styrelsen bör ges i uppdrag att ta fram ett nationellt informationsmaterial om klimakteriet och hur det kan påverka kvinnor på jobbet. Tanken är att materialet ska kunna användas i lokala förhandlingar med arbetsgivaren vars syfte är att underlätta arbetssituationen för den som går igenom klimakteriet.
→Visions kongress 2024: motionerna som påverkar ditt jobb
Skriftlig motivering av lön
Motionären (den som skrivit motionen) tycker att Vision ska yrka på att lönen ska motiveras i skrift i framtida kollektivavtalsförhandlingar.
Styrelsen har yttrat sig
Förbundsstyrelsen ger sin syn på varje motion i ett nedskrivet yttrande som alla ombud får läsa inför kongressen. Styrelsen föreslår antingen att motionen ska bifallas (det betyder ja) eller att motionen ska avslås (nej), eller att den ska anses besvarad (ungefär att man redan gör det motionen föreslår). Sedan är det de cirka 300 Vision-ombuden som genom att rösta under kongressen avgör vad Vision ska arbeta med under det de kommande fyra åren.
Distansarbete hjärta klimat
Motionären anser att Vision ska främja distansarbete i kollektivavtalsförhandlingar och påverkansarbete, samt att Vision bör jobba för att få till stånd förändringar i lagen för att underlätta för distansjobb. Tanken med det är att distansarbete är bra för klimatet då mindre energi går åt till att värma upp arbetslokaler och att färre jobbresor minskar utsläppen.
Råd om pension
Motionären vill att ett gratis digitalt stöd för pensionsrådgivning och/eller en förmån där personlig rådgivning ges till lägre pris ska tas fram. Styrelsen menar att ett digitalt stöd inte skulle fungera, men är öppna för att fortsätta utreda (sedan tidigare finns en utredning om detta) möjligheten att erbjuda personlig, oberoende pensionsrådgivning som medlemsförmån.