• Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision, förklarar hur Kommunals strejkvarsel berör Visions medlemmar.

Lön och villkor

Så påverkas du av Kommunals varsel om strejk

10 april 2024

Kommunal hotar om strejk på arbetsplatser inom kommuner, regioner och Sobona-företag. Hur berörs Visions medlemmar av konflikten? Oskar Pettersson, Visions biträdande förhandlingschef, förklarar allt du behöver veta.

Uppdatering: Den 17 april 2024 avblåstes strejken. Kommunal och Sveriges kommuner och regioner, SKR, samt Sobona har enats om ett nytt avtal.

Den 18 april kan det bli strejk på flera arbetsplatser runtom i landet.

Det beror på att fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona inte har lyckats komma överens om ett nytt avtal.

Varslet om strejk omfattar i nuläget 5 000 medlemmar i Kommunal som jobbar i kommuner, regioner och Sobona-företag.

Men vad betyder egentligen varslet för dig som är Visionsmedlem? Kanske har du kolleger som är kommunalare och som kommer att gå ut i strejk klockan 07.00 den 18 april.

Oskar Pettersson, Visions biträdande förhandlingschef, rätar ut alla frågetecken.

Varför varslar Kommunal om konflikt?

– De är oeniga med arbetsgivarna på en rad punkter och därför varslar man om konflikt. Det som Kommunal lyfter är att man vill ha ordning och reda i löneprocessen – de vill att lönesamtalet ska dokumenteras skriftligt och att det ska finnas ett slutdatum för löneprocessen, då nya lönen ska betalas ut.

– Sedan uppger Kommunal att de även vill förbättra dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet.

Vilka yrkesgrupper inom Kommunal omfattas?

– Främst handlar det om vaktmästare, badhuspersonal, lokalvårdare, tvätteripersonal, köks- och måltidspersonal och transportörer.

Kommer jag som Visionsmedlem också att strejka?

– Nej, Visions medlemmar kommer inte att strejka. Vision har nyss förhandlat klart med SKR och Sobona. Vi är överens och har tecknat ett avtal.

Vad ska jag göra om min kollega tas ut i strejk?

– Visions medlemmar ska hålla sig neutrala i konflikten. Det innebär att om din arbetskamrat tas ut i strejk ska du göra ditt jobb som vanligt.

→Så funkar en strejk – allt du behöver veta

Får jag överta arbetsuppgifter från en kollega som strejkar?

– Du ska inte ta över kollegans arbetsuppgifter. Men det finns gränsfall. Vissa arbetsuppgifter kanske du och din kollega brukar dela på. Om du tycker att det är oklart vad du får eller inte får göra kan du bolla med Visions lokala förtroendevalda eller kontakta Vision Direkt.

Varför ska jag inte göra min strejkande kollegas uppgifter?

– Visions medlemmar ska inte lösa de problem som uppstår för arbetsgivaren för då blir Kommunals strejk verkningslös.

Jag har samma titel som min kollega, men hen är med i Kommunal och jag är med i Vision – ska jag ändå inte strejka?

– Nej, du ska fortsätta utföra dina normala arbetsuppgifter.

Kommer Visions medlemmar att delta i några sympatiåtgärder?

– Vision har i nuläget inte fått någon fråga från Kommunal att vidta sympatiåtgärder. Vi kan inte ge något förhandsbesked utan får ta ställning om frågan kommer.

Vad skulle en sympatiåtgärd kunna innebära?

– En sympatiåtgärd är när andra fackförbund hjälper det förbund som är i konflikt att trycka på. Det kan exempelvis handla om att man vägrar utföra vissa arbetsuppgifter eller att det blir övertidsblockad, det vill säga att medlemmarna inte går med på att jobba övertid.

Vad händer nu?

– Förhoppningsvis fortsätter Kommunal och arbetsgivarna förhandla och kommer fram till en lösning innan den 18 april, säger Oskar Pettersson.

→Så berörs du av Visions nya löneavtal med SKR och Sobona