• I den här vagnen ligger Doroteas framtid. Anna- Marja Sorsén, som studerar på distans till ­mellanstadielärare, är en av få i Dorotea med bebis.

Arbetsmarknad

I Sveriges minsta kommun räknas varje invånare

22 maj 2024

För få föds eller flyttar in. För många dör eller flyttar ut. Sveriges minsta kommuner krymper alltmer, och det gör även kassan till skola och omsorg. I Sveriges minsta kommun följer kommunchefen befolknings­utvecklingen varje vecka. Med drygt 2 000 invånare kan varje nyfödd eller inflyttad påverka kommunens framtid.

”Dorotea är en plats som andas värme och en känsla av hemtrevnad. Kommunen som är belägen i södra Lappland bjuder på åtta fantastiska årstider. Lugnet och tryggheten låter dig känna sinnesfriden och tystnaden”, säger den kvinnliga berättarrösten till en kavalkad av naturbilder, norrsken, renar, älg, skidåkning och barnfamiljer.

– Det vi vill förmedla är tryggheten, att här finns en bra fritid, mindre köer och stress. Du har fem minuter till det mesta, säger Gabriel Holmlund, som har varit delaktig i att ta fram klippet.

Dorotea /Kraapohke

  • Jon Ersson Kiervel, den första nybyggaren, bosatte sig i området omkring 1713, som då hette Bergvattnet.
  • Mot slutet av 1700-talet bestod gemenskapen av 41 hushåll.
  • När kyrkan då skulle byggas skrev byborna till kung Gustav IV Adolf och meddelade att det nya pastoratet skulle döpas till Dorotea efter drottning Fredrika Dorothea Wilhelmina.
  • 21 maj 1799 bytte orten namn till Dorotea.

Han är näringslivsutvecklare och inflyttarlots, född och uppvuxen i kommunen, och sitter på ett kontor intill Doroteas enda konditori. Syftet med att inte sitta i kommunhuset ett minimalt stenkast bort är att komma närmare näringslivet.

Apotek, bibliotek, Systembolaget, de två matbutikerna. Allt ligger ett fåtal steg bort.

Över gatan från sitt kontor ser Gabriel Holmlund även den gigantiska skräckinjagande björnen i trä som vaktar kommunhuset i rött tegel. Och där inne är det oroliga miner den här vårvintern.

Förra året föddes det nämligen bara åtta barn i Dorotea och 90 personer valde att flytta hit. Samtidigt dog 50 invånare och 123 flyttade ut.

– Hur blir det med förskola och skola för de åtta barnen? Vi måste ha runt 25 barn i en skolklass för att det ska gå runt. Det blir svindyrt med en så liten årskull. Då måste vi kanske minska på väg- och fastighetsunderhåll för att ha råd, säger kommunchefen Olli Joenväärä.

→ Jagar personal – erbjuder 10 000-tals kronor 

Minst i Sverige

Enligt Statistiska centralbyrån bodde det i slutet av förra året 2 339 personer i Dorotea, vilket gör kommunen till Sveriges minsta befolkningsmässigt. Länge var Bjurholm, som ligger knappt två timmars bilfärd österut, minst, men statistiken säger att det nu finns nio bjurholmare fler än doroteaner i Sverige.

Alt-textOlli Joenväärä förstår sig inte på befolkningstappet.

Olli Joenväärä förstår inte befolkningstappet, som han i realtid följer slaviskt.

– Vi får uppdateringar om hur många som flyttar in och ut varje vecka. För oss i små kommuner är det viktiga siffror.

Dorotea, lika stort som landskapet Blekinge, tillhör en av Sveriges sex kommuner som har mindre än 3 000 invånare. Ytterligare elva har färre än 4 000. Sveriges minsta kommuner får allt färre invånare och har under de senaste 40 åren tappat drygt en tredjedel av sin befolkning.

Sveriges minsta kommuner 2023

Dorotea: 2 339 invånare
Bjurholm: 2 348 invånare
Sorsele: 2 387 invånare
Arjeplog: 2 609 invånare
Åsele: 2 718 invånare
Malå: 2 990 invånare
Överkalix: 3 162 invånare
Ydre: 3 637 invånare
Munkfors: 3 669 invånare
Storfors: 3 801 invånare
Norsjö: 3 924 invånare

Källa: Statistiska centralbyrån

Även om cheferna i Dorotea är luttrade har förmiddagens budgetmöte ännu en gång visat på allvaret som kommunen står inför.

– Färre invånare innebär minskad budget, men invånarnas behov blir inte mindre bara för att det ekonomiska utrymmet krymper, påpekar socialchefen Gaby Bisping.

→ Corona uppsving för Älvdalen

Hon tillhör för övrigt de relativt få som har flyttat in. För 26 år sedan lämnade hon och hennes familj Luhmühlen, fem mil utanför Hamburg. De var på jakt efter trygghet, något som många upplever inte längre finns i storstadsmiljöer, men som Dorotea, enligt kommunchefen Olli Joenväärä, fortfarande erbjuder.

– Skjutningar, kriminalitet och droger, det finns inte här. Och om det är någon som drogar så vet man vem det är. Man kan släppa ut barnen utan att vara orolig. Du ska inte behöva vara rädd i din vardag. Vad är det för dumheter? Vad är det för liv? Och att inte ha råd med barnens fritidssysselsättning… Här kan du åka slalom för 100 kronor. Simma är gratis. Vi försöker komma ut med att vi har Sveriges bästa vardag för familjer, säger han.

Alt-textÄldreomsorgen i Dorotea står inför stora utmaningar,berättar socialchef Gaby Bisping.

Akuta problem med bemanning i socialtjänsten

Bristen på skatteintäkter och arbetskraft märks extra tydligt för socialchefen Gaby Bisping.

I nästa års budget saknar hon fem miljoner kronor och måste därför hitta sätt att minska kostnaderna. Hon har tankar på hur det ska ske, men måste ta hand om mer akuta problem. Bristen på personal har lett till skenande övertidskostnader på 350 000 kronor bara mellan januari och mars.

→ Lönestatistik kommuner och regioner

Alt-textGaby Bisping.

När frågan om sommarbemanningen kommer på tal kväver hon ett kort skratt.

– Vi kommer klara det på något vänster. Vi har snälla medarbetare som anpassar sin semester.

Som om det inte vore nog har Gaby Bisping även tre vakanta enhetschefstjänster. Men här är hon optimistisk. Av sex sökande tycker hon att tre är kvalificerade. Och ingen är från Dorotea. En av dem planerar till och med att flytta från Stockholm.

Arbetstidsförkortning lockar personal

En som väl känner till utmaningarna med rekryteringar är Sara Pettersson, Visions ordförande och administratör inom socialtjänsten, född och uppvuxen i Dorotea.

– Som facklig ser jag ju att folk lockas till små kommuner för att här kan man få bred kompetens, vilket ser bra ut på cv:t. Men det finns ett problem med att vissa söker sig vidare efter något år. Jag förstår att en del hamnar långt från vänner och familj, men jag skulle ändå önska att folk är kvar minst fem år för att hinna bidra ordentligt.Alt-textSara Pettersson, Visions ordförande i Dorotea.

Långt innan coronapandemin insåg kommunen att distansarbetsavtal skulle kunna sänka tröskeln för att ta ett jobb i Dorotea, eftersom arbetet inte nödvändigtvis behövde innebära en flytt. Vissa bristyrken har också lockats hit med ett erbjudande om kortare arbetsveckor.

– Vi har 32 timmars arbetsvecka för socionomer och socialsekreterare. Det funkar jättebra hos oss och har lockat många, säger Sara Pettersson.

Arbetskraftsbristen finns inte bara i den offentliga sektorn, utan även i den privata, påpekar Gabriel Holmlund.

– Vi behöver bland annat svetsare, ingenjörer, inköpare och säljare eftersom kommunen har en bredd av branscher och kända bolag, en del som exporterar till 65–70 länder, säger han och syftar på SoliferPolar AB, som gör husvagnar och Svenska tält, Nordens enda tältfabrik. Båda bolag har säten i Dorotea.

Bredband avgörande i glesbygden

För att företagen ska kunna expandera behövs inte bara arbetskraft, utan också infrastruktur. Och här kommer Doroteadottern Emma Björn, stadsnätansvarig in i bilden. Hon är ensam ansvarig för att bygga ut, hålla i gång och förvalta bredbandet i kommunen.

Alt-textNär Emma Björn vill visa varför bredbandsutbyggnad är avgörande för glesbygden använder hon matbutiken i Lajksjöberg som exempel.

– Det går bra för oss. Vi har hög grad av fiberutbyggnad trots att vi har stora avstånd geografiskt, berättar hon.

Ungefär 80 procent av alla hushåll i kommunen är anslutna till fibernätet. Över 90 procent har tillgång, men har valt att inte ansluta sig än, trots att privatpersoner bara betalar 20 000 av de två miljoner kronorna det kostar.

– För 2022 och 2023 har vi fått bidrag på 15 miljoner. Det har blivit lättare, eftersom ansökan är digital, men jag har behövt lära mig allt själv. Samtidigt har jag haft stöd av kolleger i närliggande kommuner som jobbar med samma sak. Det vill jag verkligen framhäva: När man är en liten kommun så måste man hjälpa varandra över kommungränser. Jag har fått hjälp av kolleger i Åsele och Vilhelmina.

Alt-textRoger Sandqvist ser till att butiken i Lajksjöberg kan hålla öppet dygnet runt.

Ica Wiks i byn Lajksjöberg, tio kilometer utanför Dorotea, är ett tydligt exempel på hur fiberutbyggnad och tillgänglighet går hand i hand. Tidigare behövde de knappt 100 byinvånarna anpassa sig till butikens öppettider, 10.00–17.30 på vardagar, och 10.00–13.00 på helger. Men sedan ett par veckor tillbaka är det slut med det. Numera håller butiken öppet dygnet runt.

– För ett år sedan kom en representant från Ica to go och berättade om hur vi kunde hålla öppet även när vi inte var bemannade. Jag vart nyfiken och sökte bidrag hos länsstyrelsen för att kunna få tekniken, berättar butikschefen Lovisa Berg.

Kameror täcker hela butiken

Säkerhetstekniker Roger Sandqvist står på en liten stege för att nå de många sladdarna ovanför insidan av dörren till butiken. Bredband behövs för att kunderna via butikens app ska kunna ta sig in med bank-id, skanna sina varor och betala.

– Vi har stor kameraövervakning också, så alla delar av butiken täcks, säger Lovisa Berg.

– Kamerorna som vi har installerat räknar också kunderna och skulle något hända kan SOS prata med dem genom högtalarna, fyller Roger Sandqvist i.

Alt-textLinnea Johansson hoppas att kommunens satsning på ungdomars inflytande ska löna sig i längden.

På biblioteket ett stenkast från kommunhuset i Dorotea är det mer ljud och liv än på många andra bibliotek runt om i Sverige. Fyra tonåringar rör sig runt hyllorna, skrattar och låter. På ett bord mitt emot disken ligger ett stort halvfärdigt pussel och längre in i en stor monter står en uppstoppad björn som sköts 2006. 

– Biblioteket är hjärtat i kulturen i Dorotea. Det är inte bara en plats för att låna böcker, utan en mötesplats. Vi har ju inte så många andra ställen i kommunen där man kan vara, säger kultur- och fritidschef Linnea Johansson.

Satsar på ungdomsinflytande

Om flera medarbetare i Dorotea arbetar för att få folk att flytta till kommunen, går kultur- och fritidschefen Linnea Johanssons strategi ut på att stärka medborgarnas känsla till sin bygd. Hon är själv född och uppvuxen i Dorotea och hoppas att andra liksom hon antingen stannar kvar eller flyttar tillbaka efter eventuella studier eller jobb utanför kommunen.

Ungdomarna på biblioteket samlas kring en dator, stojar och har kul, utan reaktioner från bibliotekets personal.

– Vi vill att det här också ska vara de ungas plats. Vi hyschar inte så länge de inte stör för vi vill att de ska känna sig hemma och brinna för sin hembygd i framtiden, säger Linnea Johansson.

Hennes största avtryck som chef i Dorotea är det ökade ungdomsinflytandet tycker hon.

– Vi startade ett ungdomsråd och vi har genomfört flera saker som de lyfte fram, till exempel mötesplatser. Så vi har satsat på ungdomsgård, fritidsaktiviteter och har anställt en ungdomskonsulent. Det är svårt att mäta effekterna, men min förhoppning är att de ska få en positiv känsla för Dorotea och stannar kvar, eller flytta tillbaka när de har utbildat sig och vill bilda familj.

Sveriges minsta kommunbudget krymper

I kommunhuset inte ens fem minuter bort är det just barnfamiljer som ses som räddningen för Dorotea. Annars visar prognosen att kommunen kan vara nere på 2 000 invånare till år 2033.

– Det är alltid positivt med inflyttning och vi vill ha alla sorters invånare, men det kommunala utjämningssystemet ger mer om det är barnfamiljer och äldre som flyttar hit, säger Olli Joenväärä.

Alt-textOlli Joenväärä utanför kommunhuset i Dorotea.

I årets budget på 225 miljoner kronor kommer närmare 60 procent från det kommunala utjämningssystemet, vilket är då staten agerar Robin Hood och fördelar pengar från de rikare kommunerna till de mindre bemedlade.

Nästa års budget ligger på 216 miljoner kronor.

– Jag vet att jag har sett fotbollslag i Allsvenskan med större budget, säger Olli Joenväärä.

Samtidigt finns ljusglimtar, påpekar Gaby Bisping.

– Vi har en ganska frisk åldrande befolkning och har 90-plussare som bor hemma utan insatser från hemtjänsten. Hur vi kommer klara oss är upp till oss och hur väl vi tar hand om vår hälsa med rökning, alkohol och övervikt.

Men att fokusera på framtiden blir inte fruktbart just nu, säger hon.

– Tankarna på framtiden får man styra bort, annars orkar man inte jobba.