Arbetstid

Sommarsemester: När ska chefen ge besked?

18 mars 2024

"Jag har ansökt om sommarsemester redan i januari. Jag vill planera en resa och skulle behöva veta om min semester är beviljat eller inte. När har jag rätt att få besked?" undrar en läsare.

Svar från rådgivarna på Vision Direkt:

Enligt semesterlagen har du rätt att få besked om din semester senast 2 månader innan ledighetens början. Detta gäller endast under huvudsemesterperioden, det vill säga sommarsemestern mellan juni-augusti.

Om det finns särskilda skäl får din chef ge besked senare, exempelvis om du är nyanställd och har anställts nära semesterperioden. 

Om du inte får något besked från arbetsgivaren kan du inte automatiskt tolka det som att semestern är beviljad. Du bör i ett sådant läge kontakta din chef och påpeka att du inte har fått besked.

Det kan finnas andra regler inom vissa kollektivavtalet, ett sådant exempel är Arbetsgivaralliansen där det gäller tre månader i stället. Samt även lokala interna policys och tidsramar hos arbetsgivaren. Så kolla alltid vad som gäller hos din arbetsgivare. 

Fler frågor och svar som rör ditt arbetsliv hittar du här!

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.