• Biblioteket i Mjölby ska hålla öppet under ett eventuellt krig. ”Det är en viktig mötes- och informationsnod om de digitala systemen inte fungerar”, säger Charlotte Hallin.

Utveckling

Bemanningen prio ett om kriget kommer

12 mars 2024

Mjölby är en av alla kommuner som nu planerar för hur livsviktiga verksamheter ska fortsätta fungera under ett krig. Säkerhetssamordnaren Charlotte Hallin leder arbetet.

Är ni redo om kriget kommer?

– Skapligt redo i alla fall. Det initiala skedet skulle vi klara. Den stora utmaningen är om det blir långvarigt, som i Ukraina. Det krävs väldigt mycket för att klara ett krig som pågår länge. Där har vi en bit kvar.

Hur förbereder ni er?

– Vi arbetar med kontinuitetshantering och krigsorganisation. Det innebär att vi planerar för att alla samhällsviktiga verksamheter ska kunna fortsätta fungera även om det inte finns el, vatten och digitala nätverk. Bemanningen är den stora frågan. Vi avgör vilka verksamheter som behöver folk och vilka som kan prioriteras bort under ett krig.

Charlotte Hallin

Charlotte Hallin 2.jpg

Yrke: Säkerhetssamordnare. Jobbar med krisberedskap och civilt försvar.

Arbetsplats: Mjölby kommun. Ansvarar även för Ödeshög.

Ålder: 43

Fritid: Tränar cykling på MTB och racer. Grejar i trädgården.

Bästa preppgrejen: Raggsockor för jag fryser om fötterna. Jag ska lägga ner ett par i min krislåda, jag har inga där än.

Vad måste finnas och vad kan avvaras?

– Det som är lagstadgat och viktigt för liv och hälsa ska fortsätta –grundskolan, omsorgen, socialtjänsten, väghållningen, räddningstjänsten, information till medborgarna. Förskolan behöver ha öppet dygnet runt för att ta hand om barnen till föräldrar som rycker in i Försvarsmakten eller jobbar natt i sjukvården. Kulturskolan och simhallen skulle kunna stängas och gymnasiet är det inte säkert att vi fortsätter bedriva.

Så medarbetare kan flyttas runt?

– Det kan de. Och vi har påbörjat arbetet med att krigsplacera kritisk personal, till exempel specialistsjuksköterskor och chefer. Man kan säga att vi paxar dem så att de tillhör oss och inte försvinner till hemvärnet eller någon annan myndighet. Vi paxar inte alla för vi ska ju vara solidariska med övriga samhället också. Det handlar om ungefär tio procent av medarbetarna.

Övar ni krig?

– I höstas hade vi en regional krisövning i länsstyrelsens regi. Den gick ut på att alla östgötska kommuner och regionen var drabbade av en cyberattack och inte kunde kontakta varandra som vi brukar. Vi fick använda komradio och krypterade signalsystem och ta fram rutiner för fysiska träffar när eventuell reservkraft tog slut. I ett krig behöver vi samverka över kommun- och länsgränser så det blir fler övningar framöver med fokus på just krig.

Hur är det med din egen beredskap?

– Den är hyfsad. Jag har stormkök, vevradio, vevficklampa, filtar och vatten i min krislåda. Men matförrådet kan förbättras.

Totalförsvaret

  • Består av militärt försvar och civilt försvar.
  • Det civila försvaret är det arbete som görs av statliga myndigheter, kommuner, regioner, privata företag och frivilligorganisationer för att samhället ska fungera vid krigsfara och krig.
  • Dessutom har alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år totalförsvarsplikt och kan kallas in för att hjälpa till militärt, med civila uppgifter eller genom att gå till sitt vanliga jobb.
  • Det senare kallas allmän tjänsteplikt, aktiveras av regeringen och innebär att arbetstagaren inte kan säga upp sig så länge den höjda beredskapen råder.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

→Nu mobiliserar kommuner och regioner

→Har du blivit krigsplacerad? Detta gäller