Degerfors bibliotek gör succé på nätet
28 november 2023
Över 40 000 personer följer dem på Instagram. Folk reser från när och fjärran för att ta selfies. Kända komiker hyllar deras inlägg. På biblioteket i Degerfors kommun jobbar Sveriges roligaste och numera kändaste biblioteksassistenter.
Högar av böcker, tidningar och dvd:er. Överallt. På ett skrivbord hänger en bunt med plastpåsar med texten ”Besök ditt lokala bibliotek – Mycket mer än bara böcker” över en kant. I ett hörn tornar två professionella ljusstativ upp. Välkommen till Bibliotekssveriges mest välbesökta arbetsplats, åtminstone via skärmar.
Degerfors
- Har fått sitt namn från Degerforsen, där en stångjärnshammare anlades vid Nedre Degerfors 1660 och vid Övre Degerfors 1666.
- Kommunala protokoll finns från 1863.
- Fotbollsklubben Degerfors idrottsförening, DIF, bildades 1907.
- Kommunen har i dag runt 10 000 invånare.
I den här tegelbyggnaden från 1958, som även huserar Folkets hus, spelar nämligen medarbetarna på Degerfors bibliotek in sina numera virala klipp. Åsa Johansson, Robin Karlsson, Harriet Åhlund och Birgit Westergren har ofrivilligt blivit sociala medierstjärnor.
I dag spelar de in ett nytt. I det intilliggande köket pågår förberedelserna.
– Jag skrev något i går. Är du okej med att säga någon replik, Birgit? frågar Robin Karlsson och delar ut manuset kring frukostbordet, som är uppdukat med olika sorters bröd, smör, ost, korv och kex .
Biblioteksassistenten Birgit Westergren tar sig teatraliskt för pannan och suckar:
– Någon replik?
Äkta Degerforsdialekt viktigt
Biblioteksassistenten Harriet Åhlund himlar med ögonen och säger:
– Ibland får jag en hel A4 med repliker, det är hemskt.
Robin Karlsson är från Habo, utanför Jönköping. Det utgör en utmaning för en manusförfattare som försöker skriva på autentisk Degerforsdialekt.
– Vi får hjälpa honom med lokala uttryck, säger barn- och ungdomsbibliotekarien Åsa Johansson.
Det här är bakom kulisserna på det som många hävdar är en korsning av ett möte mellan regissören Roy Andersson, känd för sin bleka ljussättning, långsamma dialoger och mörka humor och serien The Office, med sin fejkdokumentära stil.
Klippen gör succé på nätet
Oavsett vad det är som har korsats har Degerfors bibliotek lockat över 40 000 personer på Instagram. Det är alltså fyra gånger fler än antalet invånare i hela kommunen. Och med stor marginal störst bland Sveriges bibliotekskonton på Instagram. Jämför bara med Stockholms stadsbibliotek 8 100 följare, Göteborgs 7 300 och Malmös 6 900.
Harriet Åhlund läser sina repliker högt. I en scen tittar hon ut genom ett fönster och ser att Robin Karlsson på väg in i jobbet stött på en biblioteksbesökare han har gjort missnöjd.
”Nä nu kommer ju Anna-Carin Pettersson också! Var det inte hon som ville låna om böckera igår? Å han vägra. Nu får han dä hett om öra! Nu har han nog låna ut sin siste bok”.
En kvarts genomläsning av replikerna, sen är det dags för inspelning. Klockan är tjugo över nio och medarbetarna rör sig tillbaka till sina arbetsplatser.
"Stämplade in en timme tidigare än andra"
Robin Karlsson riggar upp kameran och döljer mikrofonen på Harriet Åhlunds skrivbord. Att han blev drivande i inspelningarna är inte konstigt, med tanke på att sociala medier ingår i hans tjänst. Här kommer kursen i konstvetenskap och utbildningen från serie- och bildberättarprogrammet på Högskolan i Gävle väl till hands.
– Jag tyckte det här var mest spännande i början. Jag sprang och stämplade in en timme innan alla andra. Nu är det väl det mer så att jag känner att vi måste producera något till sociala medier, säger han.
Trots att de virala klippen ser påkostade ut tar de inte mer än en timme att spela in. Proffsljussättningen används inte längre, dagsljus räcker. Robin Karlsson sufflerar medarbetarna, som försöker leverera replikerna så trovärdigt de kan. I efterhand redigerar han bort sin röst.
– Att klippa kan ta några timmar. Jag gör det när jag inte är i yttre tjänst, utan kan jobba med fjärrlån och annat som görs på kontoret.
Chefen: "De är naturbegåvningar"
Mellan tagningarna går Birgit Westergren tillbaka till sin dator och svarar på mejl. Harriet Åhlund gäspar stort medan Robin Karlsson filmar detaljer som ska klippas in.
Degerfors kulturchef Sofia Luthman säger att hon försöker ge de rätta förutsättningarna för att medarbetarna ska kunna spela in klippen inom ramen för sina arbeten.
– Många tror att de repar jättemycket. Men faktum är att de är naturbegåvningar och att arbetet tar mycket mindre tid än många tror, samtidigt som det ger tillbaka så mycket. De gör både kommunen och Bibliotekssverige en tjänst genom att synliggöra verksamheten på ett roligt och inspirerande sätt, säger hon.
Robin Karlssons manus tillåter medarbetarna att improvisera, men just hans egen rollfigur och Harriet Åhlunds har blivit alltmer tydliga genom åren sedan han startade kontot 2018.
– Harriet och jag har blivit lite Helan och Halvan, som ska tjafsa lite.
Harriet Åhlund – en publikfavorit
Den största bland de ofrivilliga stjärnorna är Harriet Åhlund, infödd Degerforsbo och självbetecknad lokalpatriot.
Sakta har hennes fiktiva rollfigur vuxit fram: kaxig (presenterar sig som ”Harriet the one and only”), it-skeptiker (”sånt där bös”– föredrar modem) och småelak mot Robin Karlsson (som hon kallar för fjösen). Allt på bred Degerforsdialekt.
Och om Harriet Åhlund och hennes dialekt innehar huvudrollen i många av klippen, spelar hennes autentiska småhesa skratt en viktig biroll.
– Det är kul att spela in, fast hade jag vetat om att det skulle bli så här stort hade jag aldrig velat göra det. Då tänkte jag mest ”jaja, det är inte många som ser det här”, men nu är det det. He he he.
"Dä ä väl inte Babel dä här!"
Samtidigt gillar hon rollen hon blivit tilldelad.
– Det är roligt att vara något man inte är i verkligheten. En del som kommer in här tror att jag så i verkligheten. ”Törs man komma in här”, var det någon som sa. He he he.
Så här kan ett klipp låta där hon ringer upp en av bibliotekets stammisar:
”Hej Britt-Marie. Det är Harriet på biblioteke! Ja har plockat ut lite böcker åöt dä ja tänkte komme mä….
Vill du läse dikter?
Hopp. Jag har ju plocket ut det här du bruker vilja ha! Hemvändande, alkoholiserade poliser som ligger i skilsmässa å såna där görläskige deckere som har namn efter barnviser vetu. Tycker du ska läse det du alltid har läst! Men käre nån! Dä ä väl inte Babel dä här!? Du har tänkt bli skribent för DN Kultur kanske? He he he. ”
I bakgrunden hörs kollegan Åsa Johansson säga: ”Kämpa Britt-Marie!”
”Du ger däj inte. Jo… ja jobber på bibliotek men en behöver ju inte vilje höre dikter för dä? Nu har ja ju känt däj sen småskolan. Va ä dä som har flöge i dä? Va är dä för bös? Ja vill inte höre nån dikt! Ge dä nu Britt-Marie! Däremot har ja skrevet ut ett recept på mandelflarn. Tänkte skicke mä mä böckera. Ja lägge me någre ljudböcke. Dä kan ju va trevligt å lyssne på när en baker. Länge sen vi fick nå nu! Alla blir så glae när det komme kaker från däj!
Hyllningar strömmar in till biblioteket
I kommentarsfälten hyllar följarna både manus och språk:
”Jag vill ha en T-shirt med ”Käre nön, det är väl inte Babel det här”.”
”Alltså Harriet är mitt spirit animal!! Det här är det roligaste och bästa instakontot ever!”
”Älskar det här kontot. Vill typ åka till Degerfors bara för att besöka detta underbara bibliotek!”
Kända komiker som Sissela Kyle följer kontot, och i ett annat klipp skriver skådespelaren Cecilia Frode: ”I löv ju!!!! Det är det här som jag saknat hos Roy Andersson, så bra!”
Selfiesugna kommer från runt om i Sverige
Klockan har hunnit bli 10.45. Harriet Åhlund rör sig ut i biblioteket för att kvarten innan öppning tömma boklådor, lägga fram tidningar och starta datorerna. Jobbet som biblioteksassistent på Degerfors bibliotek har hon haft i 25 år, men det är först på sistone hon behövt vänja sig vid att ta selfies med beundrare.
Hallå där, Henriette Frees Esholdt,
forskare på Lunds universitet, som har studerat hur humor kan påverka en arbetsplats.
Vad kom du fram till?
– Att humor är komplext och svårtolkat. Den är också kontextberoende. Så bara för att någon skrattar betyder det inte att den tyckte det var roligt. Det kan handla om att man försöker undvika pinsamma situationer.
På vilka positiva sätt kan humor användas på en arbetsplats?
– Man kan testa idéer och ta upp ämnen som man tycker är svåra, testa varandra och se vad en kollega tycker om man är osäker. Humor ger oss en möjlighet att backa om vi märker att kolleger inte delade vår uppfattning. Dessutom kan den också vara en lättare ingång för ett samtal med någon än att presentera sig, så den kan bryta ner barriärer mellan människor.
När biblioteket har öppnat dröjer det inte länge innan dagens första selfie tas. Besökaren Elisabeth Ericsson passar på att ta ett kort samtidigt som hon hämtar ut en bok.
Ett annat fan är Harri Brunke.
– Jag tycker kontot är skitkul. Det är jävligt bra, om du ursäktar. Klippen gör mycket för Degerfors för folk förstår nu att det inte bara är fotboll här. Jag och min fru följer deras konto på Instagram. De känns spontana och mänskliga, säger han.
De selfiesugna kommer från alla håll, berättar Harriet Åhlund.
– De kommer för att se om vi finns på riktigt. Många kommer från andra städer. Det har varit från Uppsala, Småland och alla möjliga håll. De är väl på väg någonstans, men passar på att komma in. Vissa tar en sväng förbi, vilket är lite fränt faktiskt.
Än har hon inte hunnit tröttna på kändisskapet.
– När jag var på fotbollsmatch var det flera som kom och tog selfies. Det är bara att ställa upp, he he he… Det känns okej, vi får hoppas att det inte kommer ett tillfälle då jag tycker det blir jobbigt.
Men frågan är om inte hela arbetslaget snart kan behöva freda sig mot alla mobilkameror. Faktum är att deras inlägg har blivit så populära att ”något nytt och större” kan vara på gång. Det är Robin Karlsson som är representant för arbetslaget när diskussioner med produktionsbolagen förs. Han blir för första gången under intervjun kortfattad.
– Det finns risk för att det blir något helt annat än det som vi gör i dag. Men sen är frågan om man ska se det som en slutpunkt eller början på något nytt. Idén utvecklas och innehållsmässigt är det bra om det kommer in andra människor också.
Besökare påminner om vardagsjobbet
Trots alla lajks, kommentarer och framgångar tycker han ändå att arbetsvardagen gör att medarbetarna på biblioteket inte blir alltför malliga.
– Det är ganska skönt att folk kommer in och säger att de vill ha sin bok. Då kommer man ner på jorden och bli påmind om vad vi gör i första hand, säger Robin Karlsson.
Och Harriet Åhlund har än så länge inga dramatiska planer framför sig.
– Det här är en rolig arbetsplats och det är roligt att gå till jobbet. Jag går inte i pension. Vad skulle jag göra på dagarna? Någon ny skådespelarkarriär är nog ingen risk. He he he.