• Åsa Bolmstedt är chefredaktör på Tidningen Vision.

Ledare

Nytt nummer: Vi granskar NPF i arbetslivet

23 oktober 2023

För lite, eller inget stöd att utföra sina arbetsuppgifter bättre. Bara för att man inte vågar berätta om orsaken. Det är verkligheten för många av Visions medlemmar med NPF, visar vår granskning. Läs mer om nya numret och chefredaktör Åsa Bolmstedts ledare här.

För lite, eller inget stöd att utföra sina arbetsuppgifter bättre. Bara för att man inte vågar berätta om orsaken. För många av Visions medlemmar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är det verklighet. Att vara öppen med adhd, autism eller add är ingen självklarhet på jobbet. Tvärtom, visar Tidningen Visions granskning.

Det är så synd. Arbetsgivaren är nämligen skyldig enligt lag att erbjuda stöd och anpassningar. Då skulle en arbetssituation som upplevs som rörig och stressig kunna få struktur och lugn. Medarbetaren skulle må bättre och prestera bättre.

Ändå vågar många inte berätta utan avstår hellre från sina rättigheter. Och det är inte individens fel. Många gånger ligger det i organisationen och kulturen på arbetsplatsen. Okunskap hos chefer och kolleger eller en jargong på fikaraster avskräcker. För att våga berätta behöver man känna sig trygg.

En person som känner sig trygg är Giselle Santander, som jobbar på Kontaktcenter i Norrköpings kommun.

För första gången är hon på en arbetsplats där hon känner sig stark och värdefull. Hon berättar om hur adhd:n påverkar henne, vilka svårigheter den för med sig på jobbet, men lyfter också fördelarna, som att hon har lätt att hamna i hyperfokus och få mycket gjort.

Hur hon pratar med kolleger och chef om hur de tillsammans kan göra arbetsmiljön bättre.

För att öka kunskapen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och minska fördomar hos chefer och kolleger tar Vision nu fram en digital utbildning.

Den kommer till efter en motion till Visions förbundsmöte som Mattis Krol skrev. I sin roll som huvudskyddsombud mötte han medlemmar som hamnat i konfliktfyllda situationer på grund av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Snart har du också chans att påverka vad Vision ska arbeta med de kommande åren. Nästa år är det kongress (det som tidigare kallades förbundsmöte) och redan nu, fram till 3 april 2024 kan du skriva motioner om frågor du brinner för.

→ Läs Tidningen Vision som e-tidning här!

Mer ur senaste numret:

→ Alla årets avtal snart i hamn

→ Så hanteras höjda terrorhotet