Norrbottens två ototekniker har hängt ihop i 20 år
22 maj 2023
I två decennier har de sett till att öroninsatserna till hörapparater passar norrbottningarnas öron. Ototeknikern Linda Öhman delar med sig av hemligheten till varför hon trivs med med kollegan Victoria Sundqvist.
Bråkar ni aldrig om semesterveckor?
– Vi är de enda ototeknikerna i Norrbotten, men nej, Victoria (Sundqvist) vill ha tidig semester och jag sen. Vi har stängt två veckor, men går in var sin dag och tar hand om det vi måste.
Linda Öhman
Titel: Ototekniker.
Arbetsplats: Sunderby sjukhus.
Ålder: 46 år.
Bor: I Boden med fyra katter Ruby, Theo, Morris och Sweetie.
Fritiden: Läser och tränar. Ser serier, nu gärna This is us.
Bästa arbetsredskap: Handsstycket, alltså borrmaskinen.
Ni har gjort öroninsatser i 20 år ihop. Får ni aldrig tråkigt?
– Nej, vi har fortfarande roligt ihop, och använder varandra som bollplank. När vi slipar på öroninsatser till hörapparater hela dagarna lyssnar vi på ljudböcker. Det blir mycket kriminalare, som vi stoppar då och då för att diskutera vem vi tror är mördaren.
→ Stor skillnad på teknikers löner i landet
Vad är den största utmaningen i jobbet?
– Alla öron ser ju olika ut och ibland kan man stöta på öron som är opererade och som kanske inte ser så traditionella ut. Då får man fundera lite och anpassa insatsens utformning. Vårt jobb liknar förhållandet mellan tandläkare och tandtekniker, men i stället för tänder tar audionomen avtryck av hörselgångar och vi ototekniker tillverkar insatser utifrån det.
När är det riktigt kul på jobbet?
– Förutom att jag trivs med Victoria, så är det kul att hjälpa patienter som har problem med att insatserna skaver eller gör ont. Då får vi direkt se resultatet av vårt jobb. Jag jobbade tidigare som tandtekniker och då fick jag väldigt sällan den typen av direktfeedback från patienten.
→ Varför rullar en anaplastolog hud med en pastamaskin?
Hur har yrket utvecklats genom åren?
– Den stora utvecklingen är att många börjat scanna in avtrycken och utforma insatserna i datorn för att sedan printa ut dem. Men vi tillverkar fortfarande på det ”traditionella” sättet för hand. Annars är den stora förändringen som vi gjort under dessa 20 år att vi lagt om vårt arbetssätt för att korta ner tiden det tar från avtryck till färdig insats från en månad till en vecka.
Relaterade artiklar
Hon är Årets skyddsombud 2024!
Denise Wadhed koras till Årets skyddsombud 2024. Hon får Tidningen Visions utmärkelse för att hon är prestigelös, omtänksam och påverkar arbetsmiljön i positiv riktning för all personal, inklusive chefer. Hon har också inspirerat andra att ta på sig rollen som skyddsombud.