Han vill få socionomer att tävla i pingis
23 maj 2023
Snart ser Socionom SM i bordtennis dagens ljus. Loa Konstantin Schihin Schoug är eldsjälen bakom arrangemanget, som han hoppas ska göra att fler vill idrotta tillsammans med sina kolleger.
Hur ska du få socionomer att tävla i bordtennis?
– Jag är socionom och tävlar i bordtennis på elitnivå och har jag en bror som är polis. Inom den yrkeskåren har de Svenskt mästerskap, SM, i en massa olika sporter. Men vi har inget. Jag och en kompis började fundera på det här för bara några månader sedan och nu har vi ett SM inbokat!
Hur många spelare kommer?
– Just nu är det runt 15 som tackat ja. Tävlingen hålls i Åstorp, ett litet samhälle utanför Helsingborg, så det bygger på att man kan ta sig dit. Men sedan blir det publik också, vänner och släktingar som kommer. Mamma kommer!
Varför gör du det här?
– Jag ser en trend på våra arbetsplatser att allt blir mer och mer individualistiskt. Många har ett gymkort, men det är betydligt ovanligare att det finns ett kompislag på jobbet som spelar innebandy, fotboll eller bordtennis. Jag vill att fler ska vilja idrotta tillsammans och få chansen att uppleva gemenskap. Det är också något jag strävar efter i mitt jobb.
Hur då menar du?
– Skälet till att jag valde att bli socionom är att jag vill hjälpa människor att känna delaktighet och samhörighet. Mitt sätt att göra det är att använda mig av föreningslivet som verktyg för att skapa integration. Jag har inte jobbat som socionom så länge, men däremot har jag lång erfarenhet av föreningslivet. Många gånger har jag själv fått uppleva vilken skillnad det kan göra att erbjuda människor att bli del av något större, till exempel en idrottsförening.
Blir det repris på detta nästa år?
– Det ser jag till att det blir! Nästa år hoppas och drömmer jag om att Socionom SM i bordtennis går av stapeln i en större stad. Och om några år har vi ett europeiskt mästerskap med lag från flera länder.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.