• Katarina Carlsson, Visions ordförande i Karlstad kommun, ryter ifrån eftersom hon anser att budgeten får negativa konsekvenser för de anställda.

Arbetsmarknad

Tajt budget i Karlstads kommun skapar oro för varsel

16 januari 2023

Visions ordförande i Karlstad kommun är mycket oroad över den budget som arbetsgivaren presenterat. Hon menar att den kommer leda till neddragningar och varsel på sikt. Men hon får mothugg.

Visions avdelningsordförande i Karlstad kommun, Katarina Carlsson, är oroad över att arbetsgivaren endast räknat upp budgeten som ska räcka till löner, pensioner och verksamhet för de kommande tre åren med två procent per år. Det i ett läge med en skenande inflation och stigande priser på el och mat.

– Det är skamligt av Karlstad kommun att lägga en budget som i praktiken innebär att man måste dra ner på verksamhet för att klara att hålla den. Risken finns också att man kommer att tvingas säga upp folk. Kanske inte i år men nästa, säger Katarina Carlsson.

Kräver mer pengar

Därför kräver hon att arbetsgivaren skjuter till mer pengar.

– Jag tycker att man borde sätt av fyra procent. Det är realistiskt, det skulle inte leda till någon inflationsspiral som gröper ur reallöneökningarna. Det skulle innebära att vi fortfarande måste spara och effektivisera, men slipper varsel och att medarbetarna kan få en rimlig löneökning.

HR-chefen: "Inte orolig"

HR- och förhandlingschef Niclas Friman är inte orolig för att det ska bli stora neddragningar eller varsel. Anledningen till det är att kostnadsökningen för det nya pensionsavtalet är avsatt i en särskild budget och inte behöver hanteras av förvaltningarna.

– Vi kommer att kunna fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare. Jag tror vi ska klara det här då vi i grunden har en stark ekonomi. Men det går så klart aldrig att lova till hundra procent, säger han.

Läs mer: Jämför: Så ökade lönen i din kommun 2022