Varför är det inte alltid bra med gratis matkasse?
11 oktober 2022
Ny forskning visar att det finns risker med Facebook-initiativ där organisationer delar ut presentkort på mat och kläder till behövande. Fattigdomen riskerar att flyga under radarn när mötet med socialtjänsten uteblir, varnar forskare i ny rapport.
Hallå där, Sven Trygged, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.
Varför är det inte alltid bra med gratis matkasse?
– Vi är två socialarbetare och en forskare som studerat Facebookgruppen Giving people som riktar sig till barnfamiljer i ekonomisk nöd. Här ansöker man anonymt om stöd och får sedan ett presentkort på en mindre summa pengar att köpa mat och kläder för. Vi ser risker i förlängningen med den här typen av initiativ. Bland annat att fattigdomen i samhället inte uppmärksammas tillräckligt. Det kan leda till att försörjningsstödet inte höjs i den takt den borde.
Så fattigdomen flyger under radarn?
– Det är såklart svårt att vara emot att folk får hjälp snabbt. Men problemet är den större bilden. Om det här blir vanligare så ser vi kanske en försvagning av välfärdssamhället, vilket innebär att det inte längre kommer vara en rättighet att leva ett anständigt liv. Så hade vi det för över 100 år sedan, först när det skedde ett statligt övertagande - först med folkpensionen på 1910-talet och sedan successivt på andra områden - började folk få hjälp på ett systematiskt sätt.
Ni ser också risker med att det personliga mötet uteblir?
– Vi vet sedan tidigare att människor som länge haft ekonomiska problem också har andra typer av sociala svårigheter. Då är det bra att personen får träffa en utbildad person på socialtjänsten som kan hjälpa på bred front.
Fotnot: Den vetenskapliga artikeln heter När hjälpen finns på Facebook – om försummade behov och nya hjälpformer.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.