• Dansen på den efterlängtade sommarfesten lockade upp ­boende, personal och besökare i sensommarkvällen.

Arbetsmiljö

Fest - en del av vardagen på unika LSS-boendet Hajdes

5 oktober 2022

Att fira högtider är en viktig del av helheten på det antrosofiska LSS-boendet Hajdes på Gotland. Här jobbar man med fokus på det friska i varje person och naturens läkande kraft.

Partytälten är uppställda. I köket förbereds den stora buffén. Arbetsdagen på LSS-boendet Hajdes på Gotland är över för de boende. I kväll är det äntligen dags för sommarfest igen.

– Jag har förberett det i ett par dagar så nu ska nog allt vara klart, förklarar Johnny Kahlström, fastighetsansvarig sedan tio år ett par timmar före festen.

En som har sett fram lite extra mot en stor sommarfest är Macke, som bor på Emmys gård, Hajdes andra boende en kilometer bort. Där jobbar han med odlingarna fyra dagar i veckan medan han är på Hajdes en dag.

– I trädgården skördar jag efterhand och tar hand om växthuset. Jag nystar tyg till vävningen eller syr på maskin. Det är jag bra på, säger Macke.

Efter tio års boende är han väl bekant med det mesta.

– Att sommarfesten ställts in tidigare år på grund av corona har inte alls varit roligt. Men nu får man träffa alla igen som man känner sedan länge. Sedan ska vi väl ha skördefest i höst också.

Alt-textAtt nysta trasor till vävning är Macke bra på. Här tillsammans med Hajdes verksamhetsansvariga Helena Casanova.

Bykollektiv i 28 år

Fester är viktigt i helhetskonceptet, grundat på Rudolf Steiners antroposofiska lära. Verksamheten i den tidigare skogsbruksskolan, med sin omgivande fauna av olika träd, har funnits i 28 år.

Bykollektivet Hajdes bildades av föräldrar och en intressegrupp 1994. De ville utveckla ett antroposofiskt förankrat boende med delaktighet på Gotland till vuxna inom autismspektrat. En av grundarna var Yvonne Muttoni, än i dag vissttidsverksam som sjuksköterska.

En av föräldrarna, Sven-Göran Algotsson, pappa till två barn med funktionsvariation, blev sedermera verksamhetschef och fortsatte att utveckla den antroposofiska helhetssynen, berättar Helena Casanova, verksamhetschef sedan hon ”klev in genom grindarna 2005 och sedan haft nästan alla tjänster”.

– Han var alltid tydlig i att alla är en självklar del av samhället. Så jobbar vi fortfarande och det antroposofiska genomsyrar allt nu. Det har liksom flutit in helt naturligt, säger hon.

Kärnan är själva kärnan förklarar hon vidare.

– Allt vi gör är socialterapi, vi jobbar med hela människan. I stället för att arbeta med det som kanske inte riktigt fungerar arbetar vi med det utvecklingsbara, den friska kärnan.

Socialterapin innefattar även personalen. Nyanställda går en basutbildning i socialterapi, dels för själva verksamheten, dels för individuell utveckling. Att vilja arbeta med sig själv ingår.

Alt-textHajdes bildades år 1994 och har nu ett 70-tal anställda.

Ändrade förutsättningar

Det holistiska arbetet med den friska kärnan är efter 28 år sig lik, även om förutsättningarna ändrats. Personalresurser och ökande kostnader medan ersättningsnivån inte höjs i samma takt, är en utmaning och Hajdes brottas med att behålla sin idéburna profil framför ett vinstkrav.

– Syftet är att erbjuda kvalitet, det vill vi aldrig tulla på, säger Helena Casanova.

Organisationen har behövt utvecklas. För två år sedan gick flera anställda med i Vision medan vård- och omsorgspersonal är Kommunalanslutna inom kollektivavtalet med Arbetsgivaralliansen.

– Det var för att vi medarbetare skulle få mer fackligt stöd i kontakter med ledningen. Ibland kan det vara rätt känsliga frågor både för oss och de boende. Nu går arbetet smidigare, berättar Beatrice Gustafsson, enhetschef på Emmys gård.

Naturen som läkande kraft

En annan del av metodiken är naturen. Antingen odlingarna vid Emmys gård eller skogen runt Hajdes. Årstidsskiftningarna är viktiga inom antroposofins helhetssyn. Allt förankrat i en värdegrund om betydelsen av en närliggande, läkande miljö.

– Framför allt själva naturen i sig. Vi promenerar på någon av slingorna, bland annat i en fin liten bokskog, förklarar Lena Wallin, enhetschef, på väg hem för att byta om till festkläder inför kvällen.

– Vad det är för speciellt? Faktiskt så vet jag inte, det är svårt att sätta ord på.

Mer konkret, så. De boende hugger egen ved i dungen bakom en av bostadsenheterna. Tillsammans med eget hantverk, keramik, grönsaker och träsniderier säljs produkterna i Hajdes lilla butik, Bodi. Natur, färg och form, allt i en helhet.

Alt-textHåkan och Stefan pratar med Lena Wallin, en av enhetscheferna. Med sina 28 år på Hajdes är Stefan en boendeveteran med många järn i elden.

Uppbokade arbetsdagar

En som bidrar dagligen är Micael, i högsta grad betydelsefull då det var tack vare honom som Hajdes kom till. Hans föräldrar var aktiva i bildandet och själv var han en av de första boende. Han hugger ved och har snidat Hajdeshästarna i Bodi.

Stefan är en annan veteran och bor på Hadjes sedan 28 år. Hans arbetsdagar är uppbokade även om han själv inte tycker det är så mycket att stå i.

– Nej. Jag nystar tyg, till trasmattorna. Väver. Trasmattor. Och läser tidningen. Jag skriver på dator, på Emmys. Jag gör tidningen, Hajdes, berättar Stefan.

Han älskar musik och är stammis på Jazzklubben i Visby.

– Bråkjazz, det gillar jag! Det ska låta mycket. Jag äter hamburgare med pommes, dricker lättöl. Vin. Och nötter, inte chips, skrattar han.

Tätt samspel med anhöriga

Samspelet mellan boende och personal är vägledande, och anhöriga är delaktiga. I Hajdes egna utredningsprocesser inför en boendeplacering inom LSS, är närståendes synpunkter och personliga kännedom betydelsefulla.

– Där jobbar vi tillsammans med dem. Samtidigt behöver vi bilda oss vår uppfattning om de boendes individuella behov, säger Lena Wallin.

Nu har den för kvällen ihopsatta bluestrion spelat upp. Medan solen dalar är dansen igång på gräsmattan. Alla dansar med alla. Socialterapi i en enda antroposofisk helhet.

MER OM HAJDES

  • Hajdes LSS-boende i Fröjel på Gotland bildades som ekonomisk förening 1994.
  • På Skogsgården bor 9 personer, på Emmys gård 7.
  • Verksamheten har ett 70-tal anställda och bedrivs socialterapeutisk med ett antroposofiskt helhetsperspektiv.

Fler reportage och nyheter om socialt arbete hittar du här!


Relaterade artiklar