• Sofie Brissman har både lärt sig mycket nyttigt och haft kul under sina utbildningar till delstidsbrandman.

Rekrytering

Controller och deltidsbrandman = sant

15 augusti 2022

Från flera håll i landet rapporteras det om bristen på deltidsbrandmän. Vi har träffat Sofia Brissman som kombinerar sitt vanliga jobb som controller i Mönsterås med att vara brandman på deltid.

– Vissa dagar har jag vakt och har på mig mina stationskläder. Mina kolleger vet att piper sökaren släpper jag allt och drar. Som tur är ligger kommunhuset nära brandstationen och att springa dit tar en minut. Vi har som mål att vår bil ska rulla ut inom fem minuter efter ett larm och det brukar vi i regel kunna hålla.

Sofia Brissman

Titel: Controller, Mönsterås kommun och deltidsbrandman.

Ålder: 43 år.

Fritid: Älskar att pyssla i trädgården. Vara brandman är också en rolig fritidssysselsättning.

Men hur funkar det om du samtidigt är controller på kommunen?

– Jag har flextid och min arbetsgivare har godkänt att jag kan rycka ut som deltidsbrandman. Oftast brukar det inte påverka mitt vanliga arbete mer än någon timme. Jag har vakt en dag i veckan och larmet går fyra, fem gånger i månaden. Jag själv kanske rycker ut en gång i månaden på arbetstid.

Hur funkar det med lönen?

– Jag får en ersättning från räddningstjänsten för att ha jour, och rycker jag ut blir den högre. Lyckas jag inte få ihop det med min flextid på jobbet får jag ett löneavdrag. 

Vad var det som fick dig att engagera dig?

– Min pappa var brandman och som barn hängde jag mycket på stationen och lekte. Jag hade funderat länge på att engagera mig, men när jag var först på plats vid en bilolycka insåg jag att jag var lugn och fokuserad. Då tänkte jag att tar jag inte tag i det här blir det aldrig av.

Vad har varit roligast än så länge?

– Alla utbildningar man får. Rökdykarveckan var det roligaste jag har gjort i mitt liv.

Hur tycker du att andra som är sugna på att testa uppdraget ska göra?

– Det saknas deltidare i stort sett i hela landet. Om man är sugen ska man kontakta närmaste räddningstjänst och be om att få komma dit och se brandstationen och prata lite. Om man är orolig för hur arbetsgivaren ska reagera kan man påpeka alla fördelar med att ha en deltidare på arbetsplatsen. Vi är utbildade i både brand och sjukvård, hjärt-lungräddning och kan förebygga risker i arbetet. Så det är en win-win för alla tycker jag.

Läs mer: Han säkrar dricksvattnet i kriser
Läs mer: Fullt upp med att inventera skyddsrum

Deltidsbrandman – så funkar det

Deltidsbrandmän är brandmän som inte har räddningstjänsten som huvudarbetsgivare, men är beredda att rycka ut när larmet går.

Man måste ha fyllt 18 år och övriga grundkrav är att man är frisk, har god kondition, är simkunnig och inte mörk- eller höjdrädd. Körkort för minst B-behörighet krävs.

Du behöver även bo i närheten av en brandstation och kunna ta dig dit inom 5–7 minuter. Att jobba som deltidsbrandman räknas som en samhällsinsats, men måste godkännas av arbetsgivaren.


Relaterade artiklar