• Vattenbristen är stor på Gotland. Kent Vinberg, vattendrifttekniker, jobbar med att kontrollera vattenkvaliteten och leta läckor.

Miljö

Turisterna en utmaning för Gotlands vattentekniker

3 juni 2022

Förra sommaren dubblerades Gotlands befolkning under några veckor. Regionens vattenenhet laddar nu för att klara årets anstormning av besökare. Grundvattennivån är låg redan från början.

Det kom inte en enda droppe regn under mars. Vattenbristen är ett återkommande problem – i april infördes bevattningsförbud och regionen ska utlysa tävlingen Årets fulaste gräsmatta.

Tjänstemännen jobbar hårt för att hitta nya lösningar på problemet. Bland annat har det byggts ett bräcktvattenverk i Herrvik som omvandlar havsvatten till dricksvatten. Men det räcker inte.

Läs mer: I Gävle kämpade drifteknikerna mot tusenårsregn

I busskuren, på restaurangtoan och i mataffären – överallt matas turisterna med spara vatten-budskapet: Duscha kort och stäng av kranen när du borstar tänderna.

– Kör vi på som vanligt – då har vi inget dricksvatten. Lokalbefolkningen gör sitt bästa. Utmaningen är besökarna, säger Patrik Johansson som är enhetschef för VA-avdelningens vattenenhet.

Arbete dygnet runt

Belastningen på vattennätet är kraftig sommartid. Det gäller att inga ledningar springer läck. Patrik Johansson kallar det "ett oerhört hårt dygnet runt-arbete".

I vattenverket Bingeby i utkanten av Visby jobbar vattendriftteknikern Kent Vinberg. Hans uppdrag är bland annat att söka efter fel på vattenanläggningar och åtgärda dem.

Alt-textKent Vinberg håller stenkoll på vattenförbrukningen via kartor, kurvor och tabeller.

Det finns tio vattenverk på norra Gotland, som är hans övervakningsområde. Problemet är att vattennäten inte är hopbyggda mellan dessa verk.

– Det innebär att det inte finns något reservvatten. Skulle något hända så finns det helt enkelt ingen plan B, säger Kent Vinberg.

Sju transporter om dagen

På Fårö, ön nordost om Gotland, konsumeras 400 procent mer vatten per dygn på sommaren jämfört med vintern. I Sudersand, en av Gotlands vackraste stränder, går det åt fem kubikmeter vatten per dygn under vinterhalvåret. På sommaren 130 kubik – 2 600 procent mer.

– Vi transporterar vatten i tankbilar till Fårö från Fårösund hela sommaren, i extremfall har det varit sju gånger per dag, säger Kent Vinberg.

När marginalerna är så små kan till och med en toalett med otät flottörventil vara förödande.

– En rinnande toalett kan ta halva vattenförbrukningen. Men småläckorna är inte lätta att hitta. Vi ger oss ut på kvällarna för att lyssna efter brusande ledningar.

Svårt hitta vikarier

Kent Vinberg håller stenkoll på förbrukningen via kurvor och tabeller. Sticker siffrorna plötsligt i väg? Då kan det vara ett tecken på läcka. Eller också är det någon som trotsar förbudet.

– Vi märker direkt om någon fyller poolen i smyg eller vattnar gräsmattan på natten, säger han.

Vattenenheten tar in vikarier för att de ordinarie ska få lite semestervila, men ju mer high tech vattenverken blir desto svårare har det blivit att hitta rätt personer.

Satsar på hållbar turism

2027 ska Gotland uppfattas som ”norra Europas mest hållbara och attraktiva resmål”, enligt regionens besöksnäringsstrategi.

Politikerna har nu aviserat att 8 miljoner kronor ska läggas på att mildra problemen i turismens spår. På åtgärdslistan står allt från att förebygga störande musikbuller och anställa fler som sköter sophantering till att rusta enskilda vägar och snickra ihop kampanjer som ska påverka människor att semestra mer hållbart.

Torra fakta om vattenbrist

  • Var tredje kommun hade helt eller delvis bevattningsförbud sommaren 2021 (av 148 svarande kommuner).
  • Förutom Gotland så infördes förbud i bland annat Borgholm, Båstad, Grisslehamn och Simrishamn.
  • Klimatförändringar förväntas medföra intensivare nederbörd, ökad risk för översvämningar och förorening av vattentäkter där vi hämtar vårt dricksvatten.

Källa: Svenskt vatten


Relaterade artiklar