• Nu finns ett nytt studiebidrag för dig som har jobbat i minst åtta år.

Karriär

Guide: Så får du betalt för att studera

3 juni 2022

21 300 kronor i månaden. Nu finns ett nytt studiebidrag för dig som har jobbat i minst åtta år. Vi reder ut hur du gör för att plugga med pröjs mitt i arbetslivet.

Här är all info om nya studiestödet

Hur funkar det nya studiestödet?

Nu finns ett nytt studiestöd särskilt för dig som har kommit en bit i yrkeslivet. Omställningsstudiestödet, som det kallas, kom till som en del av överenskommelsen mellan fackförbund och arbetsgivare om anställningsskydd och omställning.

Hur gammal ska man vara för att få studiestödet?

Det nya omställningsstudie­stödet kan du få från det år du fyller 27 år till det år du fyller 62. För att bli aktuell för stödet ska du också ha arbetat i minst åtta år av de senaste 14 åren. Tanken är att det ska bli lättare att skola om sig eller vidareutbilda sig genom hela yrkeslivet. Du kan plugga på universitet, komvux, folkhögskola eller yrkeshögskola, men bara i Sverige.

Läs mer: Så ska du tänka när du väljer utbildning

Hur länge får jag studera?

Studiestödet går att få för 44 veckors studier, alltså heltid under ett år eller till exempel halvtid under två år. För dig som är kommun- eller regionanställd ger kollektivavtalet dig möjlighet att få förlängt studiestöd efter den perioden, i upp till fyra terminer, om du studerar något som ”stärker sektorn”.

Hur mycket pengar får jag när jag pluggar?

Som mest kan du få 21 300 kronor i studiebidrag per månad från staten. Det motsvarar 80 procent av en lön på 26 625 kronor. Det finns också möjlighet att låna upp till 12 514 kronor per månad från CSN.

Kan jag få ännu mer pengar?

Du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan få ett kompletterande studiebidrag för att täcka inkomstbortfallet vid högre löner. Det är en del av de omställningsavtal som fack och arbetsgivare har kommit överens av. I kommuner och regioner gör det kompletterande studiebidraget att du får ut 80 procent av lönen på löner upp till 32 500 kronor i månaden. Dessutom får du 65 procent på allt du tjänar upp till 71 000 kronor.

Vilka utbildningar kan jag läsa?

Den utbildning du väljer ska inte vara mer än 80 veckor lång (men är du över 40 år finns ingen sån begränsning) och den ska ”stärka din ställning på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov”. I slutändan är det CSN som bestämmer om utbildningen uppfyller kravet. Jobbar du på en arbetsplats som genom sitt kollektivavtal är knuten till en registrerad omställningsorganisation ska du kontakta den för hjälp med bedömning. Har din arbetsplats inte kollektivavtal ska du vända dig till den nya statliga omställningsorganisationen som ­kommer att skapas under Kammarkollegiet.

När börjar det nya studiestödet gälla?

I juni tog riksdagen det formella beslutet om det nya omställningsstudiestödet. Du kan söka bidraget från oktober i år för utbildningar som börjar tidigast den 1 januari nästa år.