• Nu finns ett nytt studiebidrag för dig som har jobbat i minst åtta år.

Karriär

Guide: Så får du betalt för att studera

3 juni 2022

21 300 kronor i månaden. Nu finns ett nytt studiebidrag för dig som har jobbat i minst åtta år. Vi reder ut hur du gör för att plugga med pröjs mitt i arbetslivet.

Uppdaterad 31 mars 2023.

Så funkar omställningsstudiestödet

Hur gammal ska man vara för att få omställningsstudiestöd?

Det nya omställningsstudie­stödet kan du få från det år du fyller 27 år till det år du fyller 62. För att bli aktuell för stödet ska du också ha arbetat i minst åtta år av de senaste 14 åren. Tanken är att det ska bli lättare att skola om sig eller vidareutbilda sig genom hela yrkeslivet. Du kan plugga på universitet, komvux, folkhögskola eller yrkeshögskola, men bara i Sverige.

Läs mer: Så ska du tänka när du väljer utbildning

Hur länge får jag studera med omställningsstudiestöd?

Studiestödet går att få för 44 veckors studier, alltså heltid under ett år eller till exempel halvtid under två år. För dig som är kommun- eller regionanställd ger kollektivavtalet dig möjlighet att få förlängt studiestöd efter den perioden, i upp till fyra terminer, om du studerar något som ”stärker sektorn”.

Hur mycket pengar får jag när jag pluggar med omställningsstudiestöd?

Som mest kan du få 21 300 kronor i studiebidrag per månad från staten. Det motsvarar 80 procent av en lön på 26 625 kronor. Det finns också möjlighet att låna upp till 12 514 kronor per månad från CSN.

Kan jag få ännu mer pengar?

Du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan få ett kompletterande studiebidrag för att täcka inkomstbortfallet vid högre löner. Det är en del av de omställningsavtal som fack och arbetsgivare har kommit överens av. I kommuner och regioner gör det kompletterande studiebidraget att du får ut 80 procent av lönen på löner upp till 32 500 kronor i månaden. Dessutom får du 65 procent på allt du tjänar upp till 71 000 kronor.

Vilka utbildningar kan jag läsa?

Den utbildning du väljer ska inte vara mer än 80 veckor lång (men är du över 40 år finns ingen sån begränsning) och den ska ”stärka din ställning på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov”. I slutändan är det CSN som bestämmer om utbildningen uppfyller kravet. Jobbar du på en arbetsplats som genom sitt kollektivavtal är knuten till en registrerad omställningsorganisation ska du kontakta den för hjälp med bedömning.
Läs mer: Så ökar du chansen att få omställningsstudiestöd
Har din arbetsplats inte kollektivavtal ska du vända dig till den nya statliga "Offentliga omställningsorganisationen" som ligger under Kammarkollegiet.

När kan jag söka omställningsstudiestöd?

Det finns två ansökningsomgångar för varje år. Från och med den 1 april kan du ansöka om stöd för en utbildning som börjar mellan 1 juli och 31 december samma år. Från och med den 1 oktober kan du söka bidrag och lån för utbildningar som startar mellan den 1 januari och den 30 juni året efter.