• Helene Palm, utbildningsstrateg på Omställningsfonden.

Utbildning

Så hittar du din drömutbildning

3 juni 2022

Är du sugen på att plugga vidare eller att helt skola om dig? Här är expertens tips kring hur du ska tänka.

Det främsta rådet från Helene Palm, som är utbildningsstrateg på Omställningsfonden, är att låta beslutet ta lite tid.

– Det finns ett antal saker som det är otroligt viktigt att reflektera över, så att du verkligen är grundad i ditt beslut och vet vad du ger dig in på, säger hon.

Läs också: Så pluggar du med pröjs!

Fundera över dina drivkrafter

Motivationen är bra att fundera över – vilka är mina drivkrafter? När är det roligt på jobbet och när är det INTE roligt? Hur vill jag att miljön och situationen runt omkring mig ska se ut?

– Hur arbetsmarknaden ser ut är förstås en viktig fråga men det är också viktigt att fundera över hur din egen arbetsmarknad ser ut. Är det viktigt för dig att kunna ta cykeln till jobbet, ja då är den ju väldigt lokal. Är du specialist inom ett litet, smalt område kanske det är hela landet eller hela världen som kommer i fråga, säger Helene Palm.

Plugga hel- eller halvtid

Det är också bra att tänka igenom de personliga förutsättningarna. Studera på plats i ett klassrum eller hellre på distans? Plugga hel- eller halvtid? Vad passar bäst just nu, ­utifrån den egna privata situationen?

Är man osäker på vad man vill finns det en hel del material att hitta på nätet. Helene Palm tipsar om arbetsförmedlingens hemsida, studera.nu, alla studier.se, framtid.se samt yrkeshögskolan som också har en bra hemsida.

– Det går också att få personlig vägledning på olika håll. Omställningsorganisationerna har karriärstöd och studie- och yrkesvägledare finns både i kommunerna och på skolor.