Vardagen på LSS-boendet: 220 timmar övertid på ett år
3 juni 2022
Thomas Zetterqvist, stödassistent på LSS-boendet Åselestadsvägen 94 i Norrköping, jobbade 220 timmar övertid förra året. Och han är inte ensam om att jobba över ofta. Även kollegerna är kritiska mot den stressiga arbetsmiljön på boendet.
Thomas Zetterqvist är stödassistent och arbetar på gruppboendet Åselestadsvägen 94 i Norrköping, ett boende för personer med allvarliga psykiatriska diagnoser. På grund av problem med bemanningen är de anställda mycket pressade.
– Vi har hamnat i en helvetisk situation. Arbetsmiljön är under all kritik.
Vi hinner inte få någon återhämtning över huvud taget. Förra året hade jag 220 övertidstimmar. I år är jag redan uppe i 70.
Att det har blivit så beror på att flera kolleger slutat eller blivit sjuka och att det saknas utbildade timvikarier.
– Kommunen har centraliserat vikarietillsättningarna. Därför får vi hela tiden in outbildade personer som vi måste lära upp. De vet ofta inte ens vad en diagnos är eller hur den yttrar sig. Något som leder till mer stress hos dem som jobbat länge, säger han.
"En verksamhet i kris"
Mattis Krol, förtroendevald för Vision, anser att hela vård- och omsorgsverksamheten i Norrköping är i kris.
– Det ska hela tiden sparas pengar. Det för med sig att det blir mycket stress och outbildad personal och överbelastade chefer.
Sara Ryman, områdeschef inom vård- och omsorg, svarar så här på kritiken:
– Just den här enheten är en av de tyngsta vi har i kommunen. Det är svårt att få tag i erfarna vikarier, men vi gör allt vad vi kan för att ge personalen en rimlig arbetsbelastning. Medarbetare har också själva tagit på sig att jobba över, eftersom de brinner för sitt jobb. Det är dock något vi redan nu jobbar med för att de ska få en välbehövlig återhämtning.