• Moment från dataspel kan höja engagemanget på fortbildningskursen.

Trender

Pokaler och poäng – spelifiering lyfter jobbkurs

4 februari 2022

Tävlingsmoment från datorspel triggar motivationen, visar en studie. "Spelifiering kommer bli vanligare inom kompetensutveckling", spår forskaren Adam Palmquist.

Fortbildning på jobbet som kryddas med element från datorspel – som medaljer, poäng och nivåer – upplevs som engagerande. Det visar en ny mindre studie bland tjänstemän.

– Många kursdeltagare tyckte att det var spännande och innovativt med spelmoment. Men några tyckte att de var onödiga. Medaljer och nivåer uppfattades mer positivt än poäng, berättar Adam Palmquist, doktorand vid Göteborgs universitet, som gjort studien.

Gamification, eller spelifiering, blev ett begrepp för drygt tio år sedan och har mest använts inom skola och träning. Det kommer att bli vanligare inom kompetensutveckling, tror Adam Palmquist.

– Vi är inne i en stor fortbildningsvåg. Det finns ett stort intresse, men vissa arbetsgivare tvekar för man vill inte riskera att det ska bli ”en lekstuga”.

Läs mer: Så får du mer utveckling på jobbet

Studien var liten och Adam Palmquist säger att det behövs mer forskning.

– Man kan designa på många olika sätt. Det finns 40 olika spelelement och det som passar för en målgrupp funkar inte för en annan.