• Lönerna i vanliga Visionsyrken är högst i Stockholm och Västsverige.

Lön och villkor

Lista: Så skiljer sig lönerna i landet

29 oktober 2021

Innan du packar flyttkartongerna: Ta en titt på vår lista. Snittlönen i ditt yrke kan vara flera tusenlappar lägre i en annan del av landet.

Är du sugen på att styra kosan mot norra Sverige? Där kommer plånboken troligtvis kännas tunnare. I alla fall om du tänker jobba kvar inom något av de 16 yrken inom kommuner och regioner som omnämns nedan.

Läs mer: Fem tips inför lönesamtalet

Allra högst är lönerna i Stockholms län och i Västsverige, det vill säga Västra Götalands och Hallands län. Det visar Statistiska centralbyråns, SCB, statistik över månadslöner 2020.

Informatör får 20 procent mindre

Löneligans jumboplats återfinns oftast i Mellersta Norrland (Jämtlands och Västernorrlands län) och Övre Norrland (Västerbottens och Norrbottens län).

För en kommunanställd informatör är snittlönen 20 procent lägre i Övre Norrland än i Stockholm och för en skolassistent skiljer den 14 procent.

Medicinska sekreterare tjänar i snitt 9 procent mer i månaden i Stockholm än i Mellersta Norrland och för tandsköterskor skiljer lönen 12 procent.

Yrken som berörs är behandlingsassistenter, socialpedagoger, biståndsbedömare, drifttekniker inom värme- och vattenverk och IT, ekonomiassistenter, skolassistenter, socialsekreterare, biblioteks- och arkivassistent, fritidsledare, informatörer, kommunikatörer, kontorsreceptionister miljö- och hälsoskyddsinspektörer, planerare och utredare, löne- och personaladministratörer, tandsköterskor i regionerna och medicinska sekreterare.