• Det har varit svårt att inte ha så mycket information att lämna ut till medlemmarna om 2020 års löneöversyn, tycker Anna Lena Sörensson.

Lön och villkor

Färgelanda hoppade över löneprocessen – gav alla lika mycket

1 mars 2021

I Färgelanda gick Vision med på att ge samma procentuella löneförhöjning till samtliga medlemmar för att få ut de nya lönerna till jul.

2,1 procent. Det blev utfallet av löneöversynen för de cirka 50 Visionmedlemmarna i Färgelanda. Trots att lönesättningen enligt kollektivavtalet ska vara individuell och baserad på prestation fick alla samma procentsats.

Arbetsgivarens argument för att dela ut pengarna som ett generellt påslag var att man annars inte hade hunnit göra utbetalningen före årsskiftet.

– Vi gjorde en avvägning efter att ha pratat med några medlemmar och förtroendevalda och landade i det ändå var viktigast att få ut retroaktiviteten i december, säger Anna Lena Sörensson, ordförande i Vision Färgelanda.

Läs mer: Så mycket ökade lönen i din kommun - och i grannkommunen

Borde varit bättre förberett

Egentligen tycker hon att HR borde ha förberett löneprocessen bättre.

Lönesamtalen hade varit igång ett tag och en del chefer hade hunnit tänka till kring sina medarbetare. Det borde fler ha gjort, enligt henne.

Det var viktigast att få ut retro­aktiviteten i december.

Anna Lena Sörensson, ordförande i Vision Färgelanda

På det stora hela är Anna Lena Sörensson ändå ganska nöjd – eftersom hon upplever att medlemmarna är glada över att ha fått sina retroaktiva pengar.

Men med tanke på hur länge pandemin verkar hålla kan hon undra om det verkligen var rätt beslut att skjuta upp de centrala förhandlingarna.

– Visst, verksamheterna behövde anpassa sig efter smittspridningen men det har varit svårt att inte ha så mycket information att lämna ut
till medlemmarna om det som hänt i förhandlingarna på central nivå under det gångna året, säger hon.

Fick igenom motkrav

Precis som Visions avdelningsstyrelser i landets övriga kommuner har man inte kunnat ge mer än diffusa svar på frågor om när lönen skulle komma och om det skulle bli någon retro­aktivitet.

– Inte mycket mer än det som vem som helst har kunnat läsa sig till i tidningen, säger hon.

Nästa gång blir det inte ett generellt påslag, lovar Anna Lena Sörensson.

– Vårt motkrav på arbetsgivaren, som vi också fick ner på pränt, var att både 2019 och 2020 års prestationer kommer med i årets lönerevision.