Coronaviruset

Så funkar vab under corona

12 februari 2021

Vad händer om skolan stänger på grund av pandemin, får man vabba då? Hur funkar det om någon i familjen fått corona och alla måste vara hemma för att inte sprida smittan vidare? Tidningen Vision reder ut vad som gäller.

Vad gäller egentligen för vab, vård av sjukt barn, i dessa coronatider, när allt är långt ifrån som vanligt? Många sitter till exempel hemma och jobbar och en del skolor och förskolor håller stängt. Nedan följer tre vanliga frågor om vab och corona.

Får jag vabba om skolan/förskolan håller stängt på grund av corona?

Ja, du får vabba om skolan/förskolan stängts på grund av ett regeringsbeslut eller efter smittskyddsläkares/Folkhälsomyndighetens rekommendation. Till exempel på grund av att verksamheten ligger i ett riskområde som Folkhälsomyndigheten spärrat av eller om verksamheten inte kan bedrivas på grund av att stora delar av personalen är sjuka i covid-19. Det här gäller för barn utan särskilda behov upp till tolv år. Ersättningen för denna typ av vab är lägre än den vanliga och ger 90 procent av den vanliga ersättningen.

Läs mer: Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder.

Får jag vabba om jag själv är smittad av covid-19 och mitt barn (som inte har några symtom) måste stanna hemma för att inte sprida smitta?

Ja, om det finns skäl att tro att ditt barn kan sprida smitta (läkare eller sjuksköterska avgör om detta är fallet) kan du eller den andra föräldern vabba. Men om du redan har smittbärarpenning eller sjukpenning kan du inte samtidigt få tillfällig föräldrapenning (som den ersättning man får när man vabbar kallas).

Läs mer: Kan jag vabba mina barnbarn?

Får jag vabba trots att jag blivit beordrad av min arbetsgivare att jobba hemifrån på grund av pandemin?

Ja, om du har behov av att ta hand om ditt barn får du vabba precis som vanligt.

Läs mer om hur om vilka regler som gäller för vab under corona och om hur du ansöker om tillfällig föräldrapenning på Försäkringskassans hemsida.