• Visions ordförande Lars-Åke Josefsson är tacksam över engångsbeloppet, men hade hellre sett att medlemmarna fick pengarna som löneökning.

Lön och villkor

Karlskoga gick från lönejumbo till jackpot

8 april 2021

Visions medlemmar i Karlskoga kommun fick den lägsta löneökningen i landet, visade Tidningen Visions kartläggning. Nu kommer kompensationen från arbetsgivaren i form av ett engångsbelopp på 4 700 kronor.

När Tidningen Vision i förra numret gick igenom löneökningarna i landets kommuner knep Karlskoga den föga åtråvärda jumboplatsen. En ynka procent blev den genomsnittliga löneökningen för Visions medlemmar i kommunen i lönerevisionen 2020.

Osäkerhet om det ekonomiska läget under pandemin gjorde att arbetsgivaren drog i handbromsen förra våren och beslutade att utrymmet för löneökningar var en procent, något som Vision och andra fack protesterade kraftigt mot.

Rekordöverskott

Men nu står det klart att farhågorna om röda siffror i bokslutet var obefogade. Karlskogas resultat landar på ett rekordöverskott på 135 miljoner, varav medparten är statsstöd med anledning av pandemin. Som plåster på såren föreslås de anställda få ett engångsbelopp på nästan 5 000 kronor.

– Vi har lyssnat på den skarpa kritik vi fick bland annat av Vision. Nu när vi ser att vi har klarat ­ekonomin vill vi ge en kompensation till de medarbetare som bara fick en procent i löneökning, säger Karlskoga kommuns personalchef Jörgen Skoog.

Den styrande alliansen föreslår att fullmäktige i slutet av april beslutar att 1 200 kommunanställda får ett engångsbelopp på 4 700 kronor, som ska betalas ut i juni.

Hellre löneökning

Det är ett besked som gläder Visions ordförande Lars-Åke Josefsson:

– Jag är tacksam och upplever att arbetsgivaren har lyssnat på oss. Vi hade visserligen hellre fått pengarna som löneökning än som engångsbelopp, men medlemmarna är säkert både överraskade och glada över denna semesterpresent.

Finns det risk att arbetsgivaren använder engångsbeloppet för att hålla nere löneökningarna 2021?

– Nej, de här pengarna ligger helt utanför den löneprocess vi är mitt inne i nu, säger Lars-Åke Josefsson.