Munskydd – aktuellt och omdebatterat
2 november 2020
Sedan coronapandemin blev ett faktum har debatten om munskydd gått varm i Sverige. Skyddar de verkligen om man ändå håller på och pillar sig i ansiktet? Skapar maskerna en falsk trygghet och får folk att strunta i social distansering? Ska munskydd vara obligatoriskt på jobbet som på vissa svenska arbetsplatser? Här är en liten och kort inblick i hur medier har rapporterat om munskydden.
- Sverige är ett av få länder som saknar allmänna rekommendationer kring munskydd. Andra länder är Grönland och Sudan, rapporterade Dagens Nyheter i början av september. Enligt en enkät som Ipsos har gjort för samma tidning vill 30 procent av svenskarna att det blir obligatoriskt med munskydd i offentliga miljöer. Män och kvinnor tycker ungefär lika, medan yngre och de som bor i storstäder är mer positiva.
- Ericsson gick i slutet av september ut med att de 100 000 anställda måste bära munskydd.
– Vi och de andra facken reserverade oss mot att ansiktsmask skulle vara obligatoriskt. Vi tycker det hade räckt med en rekommendation att bära mask i de fall där man inte kan undvika nära kontakt med andra, säger Anders Kåwe, ordförande på Unionenklubben i Kista, till tidningen Kollega.
- Ventilation och avstånd är de viktigaste faktorerna för att dämpa smittspridning på jobbet, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi på Uppsala universitet, som kallar Ericssons beslut för ”kontraproduktivt” i Svenska Dagbladet 30/9-20.
- Landets kommuner och privata vård- och omsorgsboenden köpte in 3,1 miljoner munskydd mellan 24 maj och 10 oktober, enligt SKL Kommentus.
- Men ibland har det blivit fel på munskydden. Region Västerbotten fick slänga 500 000 munskydd efter att ha gjort ett panikinköp i somras. Munskydden höll inte måttet och släppte igenom för många partiklar. Kostnaden för dessa blev 3 miljoner kronor.
- Frankrike har infört krav på munskydd på kontor. I mötesrum, korridorer, och kontorslandskap måste anställda bära munskydd, enligt nyhetsbyrån AFP. Den som bryter mot lagen kan få böta 135 euro, runt 1 400 kronor.
- När Apple uppdaterade sina emojis i början av hösten valde de att se till att den tidigare gula gubben som bar ansiktsskydd och såg orolig ut fick gladare ögon, ögonbryn och rosiga kinder. Syftet är att motarbeta de negativa känslor somliga kan ha inför bärandet av munskydd. Därmed följer Apple Samsung, som redan i mars bytte ut sin emoji så att den såg gladare ut.