Extra friskvårdsbidrag gav nytändning
2 november 2020
Trosa är en av få arbetsgivare som höjt friskvårdsbidraget under coronapandemin. Det fick Anna-Karin Outagourte att komma igång igen med sin träning.
Löven skiftar i grönt, gult, rött och brunt vid Tullgarns slott. Klockan är strax efter sju på morgonen när Anna-Karin Outagourte rullar ut sin yogamatta på bryggan vid slottet för att börja töja ut sina muskler och samla sig inför dagen.
Hennes väg till yoga började för sex år sedan på vårdcentralen, dit hon tagit sig för att få hjälp med de negativa effekterna av stress. Medicinsk yoga ordinerades hon började gå på yogapass för friskvårdsbidraget hon får som anställd LSS- och biståndshandläggare i Trosa.
Karta: Så mycket ger kommuner och regioner i friskvård
– Att träna gör mig piggare, jag känner mig starkare och mår bättre psykiskt, inte bara fysiskt. Det hjälper också mot migrän, kanske inte mot de värsta anfallen, men att träna gör att lättare migrän släpper, säger hon.
Jobbar på en kommun som satsar extra
Trosa kommun är bland de två procent av arbetsgivarna som under pandemin har höjt friskvårdsbidraget. Vanligtvis har anställda inom kommunen 1 000 kronor per år i bidrag, men i somras beslöt arbetsgivaren att det skulle höjas med 2 000 kronor fram till den sista december som ett tack för alla insatser under pandemin.
– Vi landade i att satsa extra mycket på friskvård för att våra medarbetare under lång tid både haft fysisk och psykisk ansträngning på grund av pandemin. Det har varit svårt att få återhämtning på kvällar och helger och många har haft svårt att varva ner, säger Torbjörn Unnebäck, personalchef i Trosa.
Arbetsgivarens inställning är att hellre satsa på förebyggande insatser än att behöva ta hand om sjukfrånvaro.
– Det finns mycket forskning som pekar på att ett hälsosamt liv påverkar motivationen på jobbet. Och det är ingen hemlighet att vi vill ha medarbetare på plats som håller länge.
Anna-Karin Outagourte ser friskvårdsbidraget som en viktig förmån.
– Om man inte är van att träna så kanske man inte vill lägga så mycket pengar på att köpa ett gymkort. Nu vågar man göra det. Jag kom själv av mig med min träning under våren på grund av corona, nu är det skönt att komma igång igen. Jag skaffade mitt gymkort delvis på grund av det extra bidraget.
Trosa samarbetar även med flera träningslokaler i området, så i vissa fall får kommunanställda ännu mer för pengarna eftersom de även får rabatter. Att arbetsplatsen satsar på friskvård är också något som lockar fler att söka sig dit, enligt Torbjörn Unnebäck.
– Jag får absolut positiv uppmärksamhet för våra satsningar och arbetssökande undrar vad vi erbjuder. Jag tror att det här påverkar varför man väljer en arbetsplats, säger han.
Får tid till att prata motion på arbetsplatsträffar
Kommunen är bra på att uppmuntra sina anställda att röra på sig, tycker Anna-Karin Outagourte och hänvisar till att hon som arbetsplatsens hälsoinspiratör har en stående punkt på arbetsplatsträffar.
– Som hälsoinspiratör berättar jag om nya erbjudanden som finns och jag får ta arbetstid till att förbereda korta övningar på mötena, berättar hon.
Att coronapandemin för många har inneburit mindre vardagsmotion är något som Anna-Karin Outagourte har uppmärksammat sin medarbetare på under arbetsplatsträffarna.
– Själv slutade jag ju att gå på gymmet helt. Jag försökte promenera mer, men det blev inte riktigt av. Vi jobbade mer hemma i början av pandemin och många av oss rörde inte på oss. Jag fick påminna mina kolleger att ta mikropauser och kanske slänga in en tvätt bara för att röra på sig, eller att ta morgon- och lunchpromenader.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.