Minskade löneskillnader för utredare och planerare
2 mars 2020
Männen som jobbar som utredare och planerare tjänar mest, det gäller både i kommuner, regioner, staten och i privat sektor. Procentuellt sett har dock kvinnor haft bättre löneutveckling i samtliga sektorer under de senaste fem åren, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.
Det betyder i klartext att löneskillnaderna mellan könen har minskat.
Störst har löneökningarna varit för de statligt anställda. Där har lönerna ökat med nästan 10 procent. Lägst har löneökningarna varit för utredarna och planerarna inom privat sektor.
Siffrorna visar att lönerna för utredare och planerare är lägst i landets kommuner, 35 400. Det kan jämföras med 41 600 för regionanställda, 40 100 för statligt anställda och 42 000 inom privat sektor.
Statistiken visar också att snittlöneutvecklingen för utredare och planerare i både kommuner och regioner ligger under genomsnittet för samtliga anställda.
Fotnot: Statistiken omfattar 13 200 kommunanställda och 5 400 regionanställda planerare och utredare. I gruppen ingår anställda som planerar, utreder och handlägger ärenden och skriver rapporter och utredningar. Källa: SCB.
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Jobbar du heltid men har svårt att betala räkningarna? Du är inte ensam
Diakoner och budget- och skuldrådgivare vittnar: "Heltidsarbetande har inte pengar till mat och räkningar." Nu söker sig nya grupper till Svenska kyrkans matutdelning och till kommunerna för att få råd om hur man ska göra för att klara av att betala sina räkningar.