Jämställdhet

Nu är mens på agendan

14 april 2020

Det är slut med hysch-hyschet. Mens har blivit en viktig fråga för både kommuner och ­arbetsplatser. Toaletter menssäkras i Sverige och i Skottland planeras gratis tamponger till alla.

Många kvinnor har en gemensam erfarenhet: Att tänka "attans" och rulla ihop en provisorisk binda av toapapper. Den modiga ber första bästa i närheten om en tampong. Den blyga får stå ut med läckagerädslan.

Men nu finns det kommuner som bygger in trygghet på de allmänna toaletterna. Forshaga kommun är en av dem som har nappat på ideella organisationen Wise economys så kallade menssäkringskampanj.

– Det finns första hjälpen-kit med plåster på många ställen. På samma sätt borde det vara en självklarhet att det finns mensskydd. Det är en trygghetsfråga, säger Anna Olin, kultur- och fritidssamordnare i Forshaga kommun.

Forshaga menssäkrar toaletter

I Forshaga började det hela med att biblioteket fixade gratis bindor och tamponger på sina toaletter.

– Sedan beslutade vi att menssäkra fler offentliga toaletter där det rör sig unga personer, som sporthallar, simhallar, gymnastiksalar och ungdomsgårdar. Nu finns mensskydd på 22 offentliga toaletter, säger Anna Olin.

Terese Lann-Welin, som har grundat konceptet Menssäkrad, står på kontoret och packar mensskyddslådor till allt från universitet och djursjukhus till fackförbund och kommuner. Hennes organisation Wise economy arbetar egentligen främst med mensfrågan i Afrika.

– Jag tänkte först att vi inte hade problem med tabun i Sverige, men jag har insett att vi verkligen inte är framme än, säger Terese Lann-Welin.

Sedan starten i höstas har hon sett till att 800 toaletter har blivit menssäkrade. Förutom Forshaga har kommunerna Kungsbacka, Borlänge, Linköping och Trollhättan och flera företag köpt in ett stort antal mens-kit.

– Tanken är att kvinnor ska slippa stressen som uppstår när man får mens mitt under ett jobbmöte eller om man som tjej jobbar i byggbranchen och befinner sig i en byggbarack långt ifrån en affär där man kan köpa mensskydd, säger Terese Lann-Welin.

Populär fråga i Skottland

I Skottland har mensfrågan drivits betydligt längre än i Sverige. Redan 2018 började Skottland dela ut mensskydd på skolor och universitet och nyligen beslutade parlamentet att alla som menstruerar ska erbjudas gratis bindor och tamponger. Om regeringen säger ja förväntas det kosta 300 miljoner kronor per år.

För Forshaga har notan hittills varit mindre blodig. Kiten som har införskaffats har hittills kostat 3 500 kronor och projektet ska utvärderas i sommar.

– I framtiden hoppas jag att mensskydd kommer att bli lika självklart som toalettpapper på offentliga toaletter, säger Anna Olin.

"Menskliga" ­arbetsplatser har…

  • Tillgång till toaletter.

  • Tillräckligt långa pauser för att hinna byta mensskydd.

  • Öppenhet för sjukskrivning vid svåra menssymptom.

  • Gratis mensskydd.

Källa: Union to union


Relaterade artiklar