Jobbglädje i tuffa tider
16 april 2020
I kris och press är arbetsglädje viktigare än någonsin. Det är till och med avgörande för att hålla skutan flytande, menar experter. Vi har träffat fyra tajta grupper som delar med sig av sina bästa tips.
Det är inte ovanligt att det står ett fat med bullar, godis eller något annat gott på skrivbordet när någon av enhetscheferna i Kalix kommer tillbaka till sitt rum efter ett långt möte och har missat eftermiddagsfikat. Det kan också hända att det står en liten hare där när någon av dem kommer med kaffekoppen i näven på morgonen.
– Vi busar ofta med varandra här. Vi passar på att överraska med en tulpan om det är tulpanens dag, eller en hare om det närmar sig påsk. Sådana små saker är viktiga för att visa att vi bryr oss om varandra, säger Maria Norén, som är chef för två hemtjänstgrupper och nattpatrullen i kommunen.
Just nu förbereder man sig för att hantera att coronasmittan får en större spridning. Enhetscheferna har tittat på olika scenarier och på hur man ska hantera en situation med många sjuka bland personalen och brukarna.
– Vi står inför en svår prövning nu. Vi får många samtal från oroliga anhöriga och från brukarna själva. Det är stressigt att vara chef och man har många tankar. Därför är det extra viktigt just nu att vi är trygga med varandra i chefsgruppen, säger Veronica Sundberg, enhetschef inom hemtjänsten.
Jobbar med tvillingskap
Totalt är det elva enhetschefer inom hemtjänst och LSS och tre samordnare som sitter tillsammans i en stor lokal. Cheferna är i olika åldrar och har olika kompetenser. Någon har varit chef i över trettio år, någon annan bara i några. Men trots det är sammanhållningen god.
– Det som gör det så himla roligt att gå till jobbet varje dag är att vi har en så fin gemenskap här. Man kan gå in till vem som helst för att be om råd, bolla ett problem, få en pratstund och lite skratt. Det är det som gör att vi orkar med det här ganska tuffa jobbet, säger Veronica Sundberg.
Cheferna jobbar med tvillingskap, det vill säga varje person har en ”tvilling” vars arbetsuppgifter och arbetsgrupp man känner väl till och som man kan gå in och täcka upp för vid exempelvis sjukdom. Något som kan komma väl till pass nu.
– Vi jobbar väldigt tätt ihop. Vi tycker att vi vinner på att hjälpas åt i stället för att var och en ska sitta för sig själv. Vi försöker involvera varandra, dela på arbetsuppgifterna så mycket det går och jobbar gränsöverskridande, berättar Maria Norén.
Arbetsglädjen viktig i kriser
Bosse Angelöw, socialpsykolog och författare till boken ”Mera arbetsglädje”, ger Maria och Veronica rätt i att arbetsglädje och sammanhållning är helt grundläggande för att klara av att hantera en pressad situation eller kris.
– Med tanke på coronaviruset, är det mycket viktigt att vi inser hur stor betydelse det har att känna arbetsglädje, för att klara en kris. Det skyddar till exempel mot stress, stärker immunförsvaret och ger energi och bättre hälsa. Och inte minst – en bättre prestation.
Med tanke på coronaviruset, är det mycket viktigt att vi inser hur stor betydelse det har att känna arbetsglädje, för att klara en kris.
Bosse Angelöw, socialpsykolog och författare
Men hur skapar man då arbetsglädje under stressiga och oroliga förhållanden? Det handlar framför allt om att skapa tydlighet, menar Bosse Angelöw.
– När man blir stressad får man ofta svårt att prioritera och blir orolig. Därför behöver vi mer tydliga besked och information än vanligt.
Det är också viktigt att ge varandra stöd hellre än kritik just då.
– Lägg konflikter och oenigheter åt sidan och satsa på att stötta varandra, råder Bosse Angelöw.
Så behåller du glädjen i svåra tider
- Lägg konflikter och oenigheter åt sidan.
- Stötta varandra och visa mer uppskattning än vanligt.
- Be din chef om hjälp att prioritera om du känner dig stressad.
- Var medveten om att stress ökar behovet av tydliga besked och information.
Men även under helt normala förhållanden är det bra att jobba på ett medvetet sätt med att göra det roligt på jobbet.
– Tyvärr finns det väldigt många som går till jobbet med en klump i magen. Men det går att förändra. För att göra det behöver vi jobba systematiskt med att skapa arbetsglädje.
Tyvärr finns det väldigt många som går till jobbet med en klump i magen. Men det går att förändra.
Bosse Angelöw, socialpsykolog och författare
Ett tillsammans-jobb
Det gör man genom att fundera kring och diskutera i gruppen vad det är som gör att man trivs på jobbet. Ofta handlar det om att kunna se resultatet av sitt arbete, att få uppmärksamhet och positiv feedback på det man gör.
Sedan gäller det att ta bort sådant som förstör arbetsglädjen. Ofta handlar det om gnäll, dåliga rutiner, otydligheter i organisationen och för lite eller ingen uppskattning. Det är också viktigt att jobba på det här under lång tid, att följa upp hur det gått. Chefen har ett särskilt ansvar, men att skapa arbetsglädje i en grupp är inget som hen kan sköta på egen hand.
– Det går inte att tänka att ”det här får någon annan fixa”. Ledarskapet och medarbetarskapet måste göra det tillsammans, säger Bosse Angelöw.
Tips: Ta pauser
Hur gör då cheferna i Kalix för att hålla glädjen vid liv om corona-krisen skulle bli långvarig?
Ett tips är att ta vara på små stunder av återhämtning, menar Maria Norén:
– Vid hade en kanonfin dag igår med sol, så vi tog en promenad och åt ute på restaurang. Lite sol på näsan kan vara allt som behövs för att man ska orka lite till.
Men det är också viktigt att se sina kolleger, menar hon:
– Om någon sitter sent på kvällen och jobbar, brukar vi gå in till varandra och påminna om att det är dags att gå hem. Och om är det någon som ser nedstämd ut är det viktigt att fråga hur det är och att våga stanna kvar och lyssna.
Serviceenheten i Haninge kommun:”Det är som fredag hela veckan”:
Den som jobbar på serviceenheten i Haninge kommun uppvaktas med fika med dopp på sin födelsedag. På fikat får man räkna med många skämt. Det berättar Anna Nordqvist, som är växeltelefonist.
– En gång uppmärksammade jag en kollega när han fyllde år genom att fylla hans skåp på jobbet med ballonger. Han blev väldigt överraskad men glad, säger Anna Nordqvist och fortsätter:
– Det här är den bästa arbetsplatsen jag varit på under de 22 år jag jobbat som växeltelefonist, säger hon.
Serviceenheten i Haninge kommun består av runt trettio personer och flera olika yrkesgrupper: administratörer, telefonister, receptionister, posthantering, tryckeri med mera. Under dessa coronatider är bara en del av arbetsstyrkan på plats, många jobbar hemma för att minska smittspridningen. Administratören Ann Hiemdahl är en av dem.
– Jag saknar kollegerna och att gå till jobbet. Vi samarbetar mycket, även om vi tillhör olika yrkeskategorier, konstaterar hon och fortsätter:
– Vi målsättning är att alltid ge bra service, oavsett om rätt person är på plats eller inte. Därför måste vi känna till en hel del om varandras arbetsuppgifter.
Det hon tycker bäst om med arbetsplatsen är att det är högt i tak.
– Vi har fredagsstämning hela veckan. Vi skojar och är lite galna, säger hon.
Anna Nordqvist håller med. I lunchrummet är det mycket diskussioner och olika åsikter som ventileras.
– Jag trivs väldigt bra. Vi skämtar och har en speciell jargong och försöker alltid stötta varandra. Till exempel genom att fråga hur kollegan mår eller höra av sig om någon är sjuk. Vi är alla olika, men det är det som är charmen. Var och en i gruppen bidrar på sitt sätt till bra stämning.
Mini-Maria i Motala: ”Jobbet blir givande när man kan hjälpa”
Från lunchrummet på Mini-Maria i Motala hörs rungade skratt. Situationen med coronaviruset har än så länge inte påverkat det dagliga arbetet så mycket här, förutom att föreläsningar och nätverksträffar med polis, skola och socialtjänst skjutits på framtiden.
Doften från de nymicrade matlådorna sprider sig. Personalen sitter i mindre grupper vid de runda borden och äter, dricker kaffe och småpratar. De jobbar med unga som har ett skadligt användande av alkohol, narkotika eller hasardspel samt unga kriminella. Ofta möter de unga med samsjuklighetsproblematik.
På Mini-Maria finns både kommun- och regionanställd personal. Här jobbar fyra behandlingssekreterare, en kurator och en sjuksköterska.
– En sak som gör det kul att jobba är att man slipper en hel del byråkrati här. Vi har möjlighet att sätta den unga i centrum och att med våra olika kompetenser hjälpa hen på bästa sätt, säger behandlingssekreteraren Karin Ahlund.
Sjuksköterskan Liselott Windolf håller med.
– Om man jobbar i stuprör faller många igenom och blir utan stöd. Men när man som vi, inte gör det, blir det plötsligt möjligt att hjälpa många. Och då blir jobbet givande, säger hon.
En viktig sak när man jobbar med tunga frågor och stöter på svåra livsberättelser är att kunna hämta kraft från gruppen.
– Det bästa är att vi kan skratta varje dag på jobbet. Vi är också väldigt bra på att bry oss om varandra, säger behandlingssekreteraren Åsa Ström.
Vi kan skratta varje dag på jobbet och väldigt bra på att bry oss om varandra.
Åsa Ström, behandlingssekreterare
Karin Ahlund fortsätter:
– Vi har exempelvis en messenger-grupp där vi postar roliga grejer eller skickar krya på dig- hälsningar om någon är sjuk. Vi brukar också träffas hemma hos varandra och umgås en gång per termin.
Vid de tillfällena har det blivit allt från femkamp och lekar till miniföreläsningar som tar avstamp i gruppens privata intressen så som vikingavärlden, hundspann eller odling.
– Varför skulle vi se varandra bara som kolleger när vi jobbar med hela människan i förhållande till patienterna, undrar Liselott Windolf.
En annan sak som gör att gruppen funkar så bra är den professionella handledning som den får av en psykolog tre timmar varje månad.
– Där kan vi prata om svåra ärenden, men även om hur vi fungerar som grupp. Det är väldigt värdefullt, säger Karin Ahlund.
De här sakerna gör att alla tre kan tänka sig att stanna till pensionen.
– Jag har jobbat i kommunen i över trettio år och det här är den bästa arbetsgrupp jag varit i. Det finns mycket kompetens men ingen hierarki. Vi hjälper varandra och bryr oss om varandra, säger behandlingssekreteraren Åsa Ström.
Arbetsmarknadsenheten i Laholms kommun: ”Vi är inte bara kolleger, vi är vänner också”
Jobba ihop hela dagen och sedan ses på kvällen för att träna på gym två gånger i veckan. Och ibland äta middag på restaurang. Det är inget främmande för Filip Martinez, Tarek Alhusayan och Husam Almalek.
Alla tre finns i vanliga fall på arbetsmarknadsenheten i Laholm, men just nu är Filip Martinez hemma i influensa.
Blir det inte för mycket att ses så ofta?
– Nej, absolut inte. Vi trivs med varandra och har kul ihop. Vi betraktar oss inte bara som kolleger, vi är vänner också, säger Filip Martinez.
Han jobbar som arbetsmarknadsutredare, vilket innebär att han utreder vilka behov de personer som kommer till arbetsmarknadsenheten har.
Tarek Alhusayan och Husam Almalek är språkstödjare och hjälper deltagarna i de olika aktiviteter som kommunen erbjuder, exempelvis arbetsprövning på en verkstad och jobbtorget.
– Vi backar upp varandra. Blir det för mycket att göra vid jobbtorget ber jag dem om hjälp, eller så ber de mig om hjälp om det är någon blankett som ska fyllas i. Vi prioriterar att vara tillgängliga.
Trojkan är ett sammanhållet team även i fackliga sammanhang. Just nu är de engagerade i ett projekt som ska öka medvetenheten om facket bland nyanlända.
– Det är en viktig fråga för oss. Därför gör vi det här tillsammans, säger Filip Martinez.
Fotnot: Samtliga fotografier i reportaget är tagna innan Folkhälsomyndigheten skärpte sina råd.
Relaterade artiklar
”Kortad arbetsvecka kan stoppa flykten från socialtjänsten”
Bättre återhämtning och tid till livet i stort. Men också sämre gruppsammanhållning och mindre raster. Wilma Jansdotter Throgen och Emma Åberg slutsatser om resultatet av förkortad arbetstid får årets socionomstipendium av Vision.
Susanne Landström är finalist i Årets skyddsombud 2024
Färre akuta arbetsmiljöbränder som måste släckas. Det är resultatet av boendehandledaren Susanne Landströms enträgna förebyggande arbete som huvudskyddsombud i Umeå kommun. Nu är hon en av tre finalister som har chans att bli Årets skyddsombud.
Vill ha stopp för ensamarbete på HVB
Mer än hälften av de anställda på HVB har utsatts för hot eller våld under det senaste året, visar en rapport från Vision. Mikael Astner, fackligt förtroendevald för Vision som tidigare jobbat på HVB, vill se ett stopp för ensamarbete och ökade befogenheter för personalen för att förbättra arbetsmiljön.